Nybygget har fått navnet «FRØYGARD», og er verftets bygg nummer 190. Båten er utstyrt med fullintegrert dykkesystem fra Safe Air Diving, ROV fra Argus og har ellers alt utstyr som trengs for å utføre det meste av inspeksjons-, service- og vedlikeholdsarbeid under vann.
Frøy Vest AS ønsker som ledende servicebåt og dykkerselskap å være kjent i markedet for å levere tjenester til våre kunder på en sikker og effektiv måte. For å kunne gjøre dette trenger vi godt utstyr, og «FRØYGARD» blir nå et viktig verktøy fremover for å oppfylle forventingen våre kunder har til tjenestene vi utfører.
Hukkelberg har tidligere vist at de har spisskompetanse på denne typen fartøy og er kjent for å bygge robuste arbeids båter med gode sjøegenskaper. Den kvaliteten de nå har levert i «FRØYGARD» gjorde at det ble naturlig å velge Hukkelberg som leverandør på neste båt også, uttaler daglig leder i Frøy Vest AS, Joar Gjerde.
I denne båttypen har vi kommet frem til et konsept og en utforming som legger til rette for effektiv og sikker gjennomføring av dykke- og ROV operasjoner under de tidvis vanskelige forhold som finnes langs norskekysten sier leder i Hukkelberg Boats, Øyvind Hukkelberg.
Vi er svært stolte av «FRØYGARD». At Frøy Vest AS også har skrevet kontrakt på nok et Dykker- og ROV fartøy fra Hukkelberg er en tillitserklæring vi setter meget stor pris på. Det viser at vi bygger båter av høy kvalitet med gode og gjennomtenkte løsninger, til konkurransedyktige priser sier salgssjef i Hukkelberg Boats, Thomas Breivik.
Søsterskipet av samme type blir verftets bygg nummer 191, og skal være klar til levering sommeren 2020. Fra før har rederiet også «FRØY NJORD» av typen HB 1211 LDC fra Hukkelberg, og bygg 191 blir dermed Hukkelberg båt nummer 3 for Frøy Vest AS.
Tekniske data:
Navn : FRØYGARD
Verft : Brødrene Hukkelberg AS
Bygg nummer : 190
Design : HB 1411 LDC-ROV
Rederi : Frøy Vest AS
Motor : Volvo Penta
Vannjet : Hamilton
Generator : MASE
Stoler : RECARO
Navigasjon : Simrad / Olex
Radioutstyr : ICOM / JRC
Kran : Palfinger
ROV : Argus Mini
Posisjonering : Kongsberg uPAP
Dykkerpanel : Safe Air Diving
Flaskebank : 8 x 50 liter
Umbillical : 2 x 100 meter
Kompressor : 140 liter
Lengde OA : 14,88 m
Bredde OA : 3,65 m
Materiale : Skrog – Aluminium, overbygg – kompositt
Lerøy Havfisk sin nye hekktrå- ler, MS Kongsfjord, ble i siste halvdel av januar overlevert fra Vard Søviknes. Fartøyet er straks klar for fiske, men først er det skipsdåp i Båtsfjord i midten av februar. Dette er unnagjort når denne utgaven av Kystmagasinet publiseres.
Avansert design
Det nye fartøyet er av VARD 8 02 design, og er basert på Lerøy Havfisk sin hekk- tråler Nordtind, som ble levert fra Vard i januar 2018. Kongsfjord har en lengde på 80 meter og en bredde på 17 meter. Skro- get er bygget ved Vard Braila i Romania, og ankom Søviknes i juli i fjor. Her ble hekktråleren utrustet, testet og ferdigstilt før den ble overlevert Lerøy Havfiskes datterselskap Finnmark Havfiske i januar.
Fartøyet har avansert skrogdesign. Skroget er isforsterket med utforming, propell og propelldyse, som er ytterligere optimalisert for redusert drivstofforbruk. Det gir en mer lettdrevet og effektiv drift av båten, både under tråling og transitt, også med tanke på redusert støy til sjøs.
Vard står bak design og bygging av Havfi skes nye hekktråler.
-Dette er løsninger som er i kategorien kontinuerlig forbedring. Det er ikke snakk om revolusjon, men om evolusjon, og det er viktig at rammevilkårene for selska- pene er slik at man stimulerer til fornying av fartøyene for å sikre at man så langt som mulig tar i bruk det nyeste av slike teknologiløsninger, påpeker CEO i Lerøy Havfiske, Webjørn Barstad.
Styreleder i Lerøy Seafood, Helge Singelstad og gudmor for Kongsfjord, Marianne Ervik.
Batteri-hybrid
Kongsfjord er verdens første hekktråler som leveres med en batteri-hybrid frem- driftsløsning. Fartøyets hybride fremdrifts- system, sammen med VARD’s SeaQ Power Management System og en løsning for ek- sosrensing, sikrer lave utslipp av CO2, NOx og støy. Systemet brukes i alle operasjoner og medfører redusert forbruk både under tråling, i transitt og under lossing i havn.
Utover dette har den teknologisk avan- serte tråleren frekvensstyring av alle store komponenter, energieffektive LED-lys og elektriske vinsjer med regenerering av energi tilknyttet batteribanken og VARD’s SeaQ Power Management System.
Lavere drivstoffbruk
-På drivstoff og utslipp er det først og fremst den batteri-hybride løsningen, samt de ulike kjøremodusene som tar oss videre. Når trålene settes ut produserer vinsjene regenerert strøm, som både lagres på bat- teri og/eller kan kjøres direkte til el-tavlen, slik at turtall på hovedmotor automatisk reduseres. Dette gir lavere drivstofforbruk under utsett av redskap, forklarer Barstad.
Når trålen skal hives inn igjen kan den lagrede strømmen fra batteripakken benyttes, og dermed slipper man å starte hjelpemotor, som ellers ville vært nødven- dig for å produsere strøm til den strøm- peak som oppstår ved hiving. Dette er også drivstoffbesparende. Alle kompres- sorer og pumper er frekvensstyrte, som innebærer at de ikke kjører på fast forbruk som tidligere, men regulerer strømforbru- ket i forhold til konsumentens behov.
Fv. styreleder i Lerøy Havfi sk, Helge Singelstad, CEO i Lerøy Havfi ske, Webjørn Barstad, Andre Steffensen og Stian Skjong, begge kapteiner på Kongsfjord. I midten begge gudmødrene til Kongsfjord.
Broløsning
Hekktråleren er utstyrt med Vard Electro sin SeaQ Micro Grid løsning, som mulig- gjør variabelt turtall på hovedmotor samtidig som akselgeneratoren gir en stabil spenning og frekvens til fartøyets elektriske systemer. Omformere til de elektriske vinsjene er direkte tilkoblet SeaQ Micro Grid som gir høyere effek- tivitet. I tillegg har fartøyet et integrert energilagringssystem, som gir muligheter for både batteridrift, diesel-mekanisk og diesel-elektrisk fremdrift. Fartøyet har dessuten en SeaQ Bridge om bord. Den består av et bredt utvalg av navigasjons-, kommunikasjons- og auto- masjonsutstyr, der alt kan kontrolleres og styres fra stolen på broen. Broløsningen er fleksibel, intuitiv og enkel å operere, og skipperen kan selv velge hvilket oppsett han/hun ønsker til enhver tid.
Fabrikken om bord er moderne og større med økt produksjonskapasitet.
Nye skritt fremover
Barstad forteller at fartøyet tilfører Lerøy Havfisk ny kapasitet til erstatning for en eldre og mindre tråler, som nå er solgt for å gi plass til nye Kongsfjord.
-Kongsfjord fører oss videre som en «skapende» virksomhet gjennom et par innovasjonsprosjekt. Dette er den første hekktråleren i verden som bygges fra grunnen av med mottakstanker for opp- bevaring av levende fisk inntil bedøving, slakting og produksjon om bord. Vi har allerede testet dette på første prøvetur, og det var svært god overlevelse på fisken. Alt i alt skal Kongsfjord ta oss nye skritt fremover både kvalitetsmessig og kapasi- tetsmessig, sier han til Kystmagasinet.
Lerøy Havfi ske har fornyet trålfl åten med to nye fartøy de siste to årene, og er Norges største trålrederi med ti trålere.
Ny løsning
Med et høyt fokus på god fangsthåndte- ring, sikkerhet for mannskap og bærekraf- tig operasjon, er fartøyet utrustet med ny og effektiv teknologi for å utføre havfiske mest mulig miljøvennlig. Barstad forteller at økt sikkerhet for mannskapet først og fremst kommer til syne gjennom en større arbeidsplattform om bord, som tåler dår- lig vær bedre.
-Vi driver fangst og produksjon i all slags vær, så det er viktig med solide båter for å sikre mannskapets arbeidsplass.
Hybrid-løsningen innebærer også at båten kan gå uten bruk av hovedmotor, om uhel- let skulle være ute. Det er rikelig med kref- ter i hjelpemotoren, som alene kan drive skipet fremover med god fart, sier han.
Kvalitetsheving
Med større fartøy følger også større fabrikk med økt produk- sjonskapasitet, samtidig som fabrikken er mer romslig og lett å bevege seg rundt i for mannskapet. Det er installert en avansert fiskefabrikk med to separate lasterom for kjøling og frysing av fisk om bord, og tråleren har en frysekapasitet på over 80 tonn per døgn.
Kongsfjord har også en nyutviklet løsning for fangsthåndte- ring, med tanker for inntak av levende fisk, som ivaretar fiskens velferd frem til prosessering, og gir høy kvalitet på fisken. Hode og innmat blir lagret i ensilasjetanker og levert på land, for å sikre at all biomasse av fangsten blir utnyttet. Barstad påpeker at det viktigste likevel er ikke økt produksjonskapasitet, men å ta nye steg i kvalitetsheving på fisken som skal leveres til marke- det.
Fra broen har man god kontroll på hva som skjer på dekk.
Fremtidens konsept
Prosjektet er gjennomført i samarbeid med Fiskeri- og havbruks- næringens forskningsfinansiering (FHF), og der målet er å ytter- ligere heve kvaliteten på fisken Havfisk leverer. Havfisk har fått fire millioner kroner av FHF og Innovasjon Norge til prosjektet.
Dette er fremtidens trålkonsept, med forbedret behandling av fangsten og en egen tank for levende fisk, som gjør at fisken holdes i god form og kvalitet til den blir sløyd, behandlet og fryst ved lav temperatur. I motsetning til dagens trålere, der fisken ofte blir liggende i noen timer før den blir produsert og frosset, slippes fisken om bord i Kongsfjord ned i tanker fylt med sjøvann. Her får den svømme til den sløyes og produseres i fabrikken. Det gjør at den beste kvaliteten opprettholdes.
Lerøy Havfisk er Norges største trålselskap med i alt 10 fartøy, som i hovedsak fisker etter torsk, hyse og sei. All fisk hodekap- pes, sløyes og fryses om bord i trålerne. Kongsfjord skal, som i likhet med de fire forrige nye båtene, fiske etter reker med såkalt trippeltrål. Det vil si èn trål mer enn det som tidligere var vanlig.
Overlevering av Kongsfjord. Fv. Stig Skjong, sjefi ngeniør i Lerøy Havfi sk, Stian Skjong og Andre Steffensen, begge kapteiner i Lerøy Havfi sk, Yngve Beite, prosjektleder VARD, Kjell Jostein Gjerset, produksjons koordinator VARD, Steffen M. Sunde, teknisk koordinator VARD, Eldar Farstad, CFO/Finansdirektør i Lerøy Havfi sk.
Verdens ledende
Vard Holdings er et av verdens ledende selskaper innen skips- design og skipsbygging av offshore- og spesialfartøy. Verftet har over de siste syv-åtte årene utviklet og levert fem fartøy til Lerøy Havfisk. Gadus Poseidon, Gadus Njord og Gadus Neptun ble levert i 2013 og 2014, Nordtind ble døpt og overlevert i januar 2018, og nå er også Kongsfjord overlevert.
Kontrakten for bygging av det nye fartøyet ble inngått i april 2018, og lyder på om lag 400 millioner kroner. Fartøyet er designet av Vard Design i Ålesund, i tett samarbeid med Lerøy Havfisk. Utviklingen av hekktråleren er basert på de erfaringene som er opparbeidet innen design, bygging og operasjon av flere nye trålere de siste årene.
Høyteknologisk
Intensjonen med det nye fartøyets design er å ytterligere fremme både kost- og produksjonseffektivitet om bord, samt yt- terligere kvalitetsøkning på fisken og en mest mulig miljøvennlig operasjon.
-Vi setter stor pris på det gode sam- arbeidet vi har med Lerøy Havfisk, hvor alle har fokus på å finne gode løsninger, og utvikle fartøy som tar nye steg både innen miljø, sikkerhet, kost- og produk- sjonseffektiviteten om bord. Kongsfjord er en høyteknologisk hekktråler, som vi alle er stolte av å ha fått være med å bygge. Jeg ønsker å rette en stor takk for innsatsen til rederi, prosjektteamene, ansatte og alle som har bidratt i prosjek- tet, uttaler verftsdirektør Frode Klokk i en pressemelding.
Tøffere tider
Barstad i Lerøy Havfiske sier de har som alltid hatt et godt samarbeid med Vard gjennom hele prosessen.
-Vi vet at vi får kvalitet og god opp- følging når vi velger Vard, og vi vet at vi får de tekniske løsningene som vi ønsker oss. Så tror jeg også det går andre veien, at Vard gjennom et samarbeid med oss lærer hva som er viktig for kravstore fiskebåtrederi. Og får kjenne på nivået man må levere på for å være i denne delen av spesialskip segmentet. Men vi har merket i noen grad at det er tøffe tider for skipsbyggingsbransjen, sier han avslutningsvis.
Verftet Jemar Norpower i Kristiansund har levert nok en Malo sjark til en fornøyd fisker. Nybygget M/S Hevrøy ble levert til sin nye eier og reder, Henrik Hevrøy i Melaren AS i Austevoll kommune. Båten, som er en 38 fot stor Malo-sjark, er verftets bygg nummer 1640 og har en kostnad på om lag ti millioner kroner.
-Vi synes det er veldig hyggelig å levere en Malo sjark til Bergensområdet. Det gleder oss å se at den unge generasjonen satser i fiskerinæringen, sier daglig leder i Jemar Norpower AS, Johs Ersnes.
Malo 38 er en forlenget utgave av Malo 36.
Båten er opprinnelig 36 fot, men har fått støpt fast flaps akter, som forlenger den til 38 fot eller 11,58 meter. Båtens bredde er ca. 4,45 meter. Hevrøy har stor dekksplass og et lasterom på 18 m³. Sjarken er rigget for garn. Dekksutstyr, som 1000 kg garnhaler, garnlegger, bomvinsj/ sving/løft, vinsj for mesansegl og ankervinsj, er levert fra Lorentzen Hydraulikk AS i Kabelvåg. Nybygget har også midtskott og er godkjent til å kjøre bulk. Smådal Mekaniske har levert skylle og bløggekar, som står montert på dekk.
Sjarken er utrustet med en Nogva Scania modell D109 070M på 9,3 liter, med effekt på 300 hk og turtall på 1800 omdreininger/minutt. Nogva har også levert gir, Nogva HC-168, og et 4 vinget vribart propellanlegg. Sidepropeller foran og akter er av type Sleipner Hydraulisk 320 HK, levert av Sleipner AS og Sea-Tek.
Nybygget fra Jemar Norpower er verftets byggnr 1640.
Styrhuset er romslig og har en sittegruppe med panoramautsikt, i tillegg til skipperplass med styrestol fra Nor Sap og kontrollpanel med elektronisk utstyrspakke fra Navico. Alle maritime elektroniske løsninger er levert av Retronic. Oppe på babord side finner man også en bysseseksjon med keramisk koketopp. Til oppvarming og varmekilder er det installert kabolabrenner og Nogva Aggregat QLS 10T.
Under dekk er det tre lugarer, et stort bad med varmekabler i gulvet og elektrisk WC, vask, dusj og skap. Interiør er designet og levert av Troldmyr Møbelfabrikk, innelys er fra Hella Nor Marine, dører fra Libra og vinduer fra Strigin Säkerhetsglas AB.
Leverandørliste:
Lys, inne…
Hella Nor Marine
Elektronisk utstyrspakke…
Navico
Elektronikk…
Retronic
Motor, gir, propell og aggregat…
Nogva Motorfabrikk AS
Båtverftet Båt og Motorservice AS i Rørvik har levert sitt bygg nummer 54 til fisker i Nærøy- sund kommune, Trøndelag. Fiskebåten, som har fått navnet Set- ter, ble overlevert til sin nye eier, Helge Johansen, i starten av februar. Nå venter vinterfisket for båt og mannskap på tre.
Moderne løsninger
-Det blir godt å få en større båt med litt mer moderne løsninger. Vi har en båt fra før, som ble bygd her for 15 år siden. Da kunne man ikke lage båtene så store og praktiske som de versjonene de lager nå, så det blir godt å få den i bruk, uttalte Johansen til lokalavisa Ytringen.
Setter er en fiskebåt på 10,99 meter og med 4,7 meters bredde. Ferdigstilt koster den totalt 12,5 millioner kroner. Marin Design AS står bak design og tegninger av båten, mens den i sin helhet er bygget og utrustet av Båt og Motorservice AS.
Dette er den femte fiskebåten verftet bygger i dette designet.
Båt og Motorservice i Rørvik overleverte nylig bygg nummer 54 til en sambygding.
Lokal kompetanse
Nogva Motorfabrikk har levert både motor, gir og propell, mens sidepropeller er levert av Sleipner AS. Verft og reder har brukt mye lokal kompetanse når det gjelder inn- redning og elektriske løsninger. Blant annet er alt av elektronikk levert av Navteq AS, samt at Viteq AS har stått bak prosjektering og installasjon av det elektriske anlegget om bord. Begge selskapene er lokalisert i Rørvik. Innredning av rorhus, lugarer, bysse og messeseksjon har verftet selv stått for i samarbeid med Ytre Namdal Snekkeri AS.
Rigget for garn
Daglig leder hos Båt og Motorservice, Tor Erik Lysø, kan opplyse om at fiskebåten er rigget for garn, og garnutstyr, som garngreier, garnhaler med garngreiearm, som er levert av Lorentzen Hydraulikk AS i Kabelvåg.
-Båten har montert topp garnutstyr, og i samarbeid med kunde, Lorentzen Hy- draulikk, Marin Design og oss har dette blitt et kjempebra resultat, sier Lysø til Kystmagasinet i en epost.
Setter er rigget for garn, og nå venter vinterfi sket for skipper og mannskap.
Leverandørliste:
Tegning/design: Marin Design AS Aluminiums leveranse: Bjarne Hopen Verksted AS Motor: Nogva Scania Gir/propell: Nogva Generator: JB Systems AS Sidepropeller: Sleipner AS El- Installasjon: Viteq AS Elektronikk: Navteq AS Dekkskran: Truck tek AS Dekksutrustning: Lorentzen Hydraulikk AS/ Båt Og Motorservice AS Garnutstyr/lineutstyr: Lorentzen Hydraulik AS Skipsvindu: Ertec AS Skipsdører: Libra-plast AS Innredning: Ytre Namdal Snekkeri AS og Båt Og Motorservice AS Hydraulikk leveranse: Lorentzen Hydraulikk AS og Tess Rørvik
Reder Andreas Hanssen meldte fra, kort tid etter ankomst, at hjemturen fra Viknaslipen i Hansvika gikk knirkefritt.
-Vi startet fra Vikna lørdag morgen, og var hjemme søndag kveld, og var heldige med strøm og vær. Dermed oppnådde vi en snittfart på mellom 8,5 og 9 knop. Foreløpig må jeg si meg veldig fornøyd med både byggeprosess og produkt, men det mest spennende blir når vi skal komme oss i drift i nær fremtid. Det blir den store testen, sier rederen.
Viknaslipen er godt fornøyde med å ha levert nok et kvalitetsfartøy til kystfiske- flåten, og de håper å få bygge flere båter av denne størrelse og type i fremtiden. Verftets ordrereserve og tilgang på jobb har vært jevnt bra over lengre tid, og Viknaslipens neste ledige oppstart vil bli i januar 2021.
-For tiden jobber vi blant annet med et 19 meters fiskefartøy som er planlagt levert til rederi i Vesterålen i mars 2021. Vi er også i planleggingsfasen for bygging av en større isolert hall som vil øke vår kapasitet betraktelig, melder Viknaslipen. Det kan til slutt nevnes at verftet har 46 ansatte, og vurderer ansettelse av flere for å møte den økende etterspørselen i markedet.
Utstyrsliste BN54 Mjåsund
Cummings Q11 hovedmotor 450 HK, levert av Rørvik Marina. Nogva Marine Gear HC258, levert av Nogva Motorfabrikk. 2X John Deere hjelpemotor a 30 kW levert av Nogva. Lasterom på 50m3, 23 transportcontainere. Lorentzen garnspill 5000 kg kapasitet og Lorentzen greietravers. Sløyekar, garnrenne og dekksutstyr er levert av Viknaslipen, lyskaster av Semaz, TMP 500 kran av Damgård Fishing AS, Viking sikkerhetsutstyr av Moen Industrbutikk og aluminium av Norsk stål AS og Bjarne Hopen verksted.
Sidepropell baug 50 HK er levert av Petter Marine, ankervinsj 1000 kg av Lorentzen, skipperstol er en Nor Sap 800, styreanlegg kommer fra Sleipner og pumpesystem og pumper fra KCL. Firepro brannslukningssystem kommer fra Florø Brannservice, vinduer fra Ertec, innredningsdetaljer og møbler fra Stavik Trevare AS og dører fra Libra. Båten er levert med Jotuns maleprogram, levert av Moen Industrier mens det elektriske anlegget er levert og montert av Elcom AS. Elektronikkken kommer fra Larsen Elcom AS.
Tankkapasitet:
7 kubikk brennolje, fordelt på to tanker
2000 liter ferskvann
0,6 kubikk septik
Dåten ble formelt overlevert til eier Tommy Nilsen i rederiet Juda Ben Hur AS, Senjahopen, i midten av desember. Han er svært godt fornøyd med nybåten.
Kostet 57 millioner
For seks år siden fikk han bygget en kyst- sjark på 14,99 meter. Nå har han byttet ut båten med en seks meter lengre kystfiskebåt til en pris på ca. 57 millioner kroner. Navnet Ben Hur har han beholdt. Nye Ben Hur er Nilsens fjerde fartøy med samme navn.
Frem til dåpen hjemme i Senjahopen i midten av februar lå fartøyet ved kai hos Latech AS i Moskenes, Lofoten. Her ble dekksutstyr og sløyelinje montert. Snurrevadutstyret ble tatt om bord hos Selstad i Svolvær. Nilsen og rederiet har en kvote på blant annet 284 tonn torsk, 452 tonn sei og 1304 tonn hyse.
God utsikt over fartøy og utstyr fra broa. FOTO: HAUGLAND MILJØINNREDNING. FOTO: HAUGLAND MILJØINNREDNING.
Snurrevadfisk av høy kvalitet
Tidligere drev de både med notfiske og snurrevad. Nå blir det kun snurrevadfiske for Nilsen og mannskapet på fire, som skal spesialisere seg på snurrevadfisk av høy kvalitet. Litt spesielt er det at tre av mannskapet er Nilsens egne sønner.
Skroget på nye Ben Hur har lengde og bredde på henholdsvis 20,99 x 9,00 meter og er bygget i aluminium. Selv om båten står relativt høyt i vannet er det en svært solid båt med gode sjøegenskaper. Den er bygget i Mandal hos GOT Skogsøy Båt og er verftets bygg nummer 106. Ben Hur har et lasterom på 198 m³ og en hovedmotor på 999 hk.
Reder Tommy Nilsen eier 51 % i rederiet Juda Ben Hur AS. Han har et godt rederisamarbeid med Nergård AS. FOTO: ODD REMI SIMONSEN.
Store LED-skjermer
Naval Dynamics har, i samarbeid med GOT Skogsøy Båt, stått for design. Det har gitt en stabil og effektiv fiskebåt. Verf- tet har utviklet, levert og montert mye av det tekniske og digitale utstyret på broen, blant annet to store LED-skjermer i front av skipperen. Den ene skjermen viser far- tøyet og utstyret fra ulike kameravinkler, mens den andre viser kart og viktig infor- masjon for manøvrering og fiskeleting.
God fart og lavere forbruk har vært viktige faktorer når ny båt skulle designes og bygges. Bedre fremdrift og effektivitet i sjøen betyr lavere forbruk av drivstoff.
Det gjør driften mer miljøvennlig og økonomisk. Målet for designere og reder er en forbedret effekt på 20-30 prosent. Foruten at fartøyet er blitt en moderne, kostnadseffektiv og sikker fiskebåt, med høy komfort, er den blitt en god arbeids- plass for skipper og mannskap.
Sittegruppe med panoramautsikt fra broa. FOTO: HAUGLAND MILJØINNREDNING.
Nergård på eiersiden
Allerede i 2006 kom Nergård-konsernet inn på eiersiden i rederiet. Det har vært en av forutsetningene til at Nilsen har kunne satse slik de har gjort. Selv om Nergård AS og Nergård Senja AS er med- eiere i rederiet, har Nilsen majoriteten.
Forrige Ben Hur ble solgt til Haugesund som Scombrus, og frem til nybåten ble levert leide rederiet fiskebåten Laila fra Berg Fiskeriselskap for å drive fiske.
– Dette er den mest påkostede 10.99 meter vi har levert, sier ad- ministrerende direktør i GOT Skogsøy, Andre Rustad. Båten, som nådde frem til Lofoten tidsnok til å delta i årets Lofotfiske, har en prislapp på cirka 12 millioner kroner.
Det nye fartøyet er utstyrt med en Scania D13 hovedmotor med ytelse på 400 hk ved 1800 rpm. Den er koblet til et Nogva reduksjonsgir med PTO. Den vribare propellen, som også er levert av Nogva, har en diameter på 1350 millimeter.
Rollon er utstyrt med både ismaskin og kjøling i lasterommet.
Det sikrer god kjøling og høy kvalitet på fangsten.
Vestri Fisk AS har vært meget fremtidsrettet i sine valg av utstyr, noe som gir oss mye erfaring å ta med videre i utviklingen av disse små fangstmaskinene med stor kapasitet, sier Rustad om fartøyet.
Fartøyet skal brukes til fiske med garn, og er utstyrt med en garnhaler med 1200 kilos trekkraft. Den er laget av Lorentzen Hydraulikk AS i Kabelvåg. Garngreier kommer fra Rapp.
Rollon skal fiske med garn. Et skikkelig shelterdekk gir et trygt og godt arbeidsmiljø.
Selfa Arctic har levert en ny speed- sjark til kystfiskerederiet Egil Jr AS fra Mausund i Frøya kom- mune (Trøndelag). Rederiet eies av Egil, Halvard, Malvin og Frode Berge. Det var sistnevnte som var på Rødskjær i Troms for å hente hjem sjarken, og som skal drifte den, opplyser den nye rederen.
Moderne
Dette er Selfa Arctics bygg nummer 314, og fartøyet er av typen Selfa 1066 Speed. Sjarken, som har en lengde og bredde på 10,65 x 3,79 meter, har fått navnet Trøn- dergut, og den har et romslig og stort arbeidsdekk på 19,9 m², og et lasterom på 10,5 m³. Dette er derfor en moderne fiskebåt med gode sjøegenskaper og god sikkerhet for fiskerne om bord.
Hovedfremdrift besørges av en Cummins QSC 8,3l motor.
Teinefiske
Trøndergut er rigget for teinefiske, som vil være hovedaktiviteten til sjarken gjen- nom store deler av året. Men den er også rigget for garndrift, og skipper og mann- skap er allerede i full drift under årets vinterfiske i Lofoten. Hydema har levert dekksutstyr, som garnhaler og teineløfter. Sistnevnte er av type HTL06, og har trek- kraft på 600 kg. Den er levert med to sett tauskiver, som gir ekstra godt grep, og har hydraulisk drift.
Trøndergut er en speedsjark med snittfart på 21-22 knop.
Motor
Under dekk er det plassert en Cummins QSC 8,3 liter motor, som har ytelse på 500 hk og 2600 omdreininger/minutt. Med en gjennomsnittsfart på 21-22 knop vil det gi et dieselforbruk på rundt 3 liter/mil. Styring og hydraulikkanlegg er levert av Sleipner AS, mens KGK Norge AS har levert gir av typen ZF 286 A.
Elektrisk
ProNav har levert alt av elektronikk til navigasjon, kommunika- sjon og fiskeleting om bord, mens Retronic og Selfa Arctic har stått for montering av det elektriske anlegget. Gode arbeidslys på dekk er levert av Luminell. Selfa Arctic har, i samarbeid med Steinar Eik, stått for selve innredning av Trøndergut.
Dekket er romslig og gir gode arbeidsforhold sammen med dekkslysene om bord.