Quantcast
Channel: Nybygg – Kystmagasinet
Viewing all 148 articles
Browse latest View live

Leverte tre 15-meter kystbåter til Norge

$
0
0

Design av fartøyene er gjort av det svenske skipsdesignselskapet Jea Marin Consulting i Rönnang nord for Gøteborg. Skrogene er bygget ved det polske verftet Finomar Spolka zo.o. Samtlige fartøy har lengde på 14,98 meter, er 6,5 meter brede, og har en bruttotonnasje på 88 tonn.

Galant har Kristiansand som hjemmehavn. Reker og makrell blir det viktigste fi sket. FOTO SØBY VÆRFT.600 hk Cummins hovedmotor

For rederne har det vært en litt lengre venting på fartøyene enn ønskelig. Men det er vanligere at nye fiskefartøy er forsinket fra verftene, enn at de leveres som planlagt. De tre båtene skulle ifølge opprinnelig plan bli levert i perioden juni til august i fjor. Men det ble årsskifte og ut i februar før de kunne seile hjem til Norge.

Fartøyene har også til felles at de er har en Cummins hovedmotor med ytelse på 600 hestekrefter og en John Deere hjelpemotor. Motorene er levert og installert av danske West-Diesel A/S. For å gjøre båtene gode å manøvrere under ulike fiskeoperasjoner er de utstyrt med sidepropeller både akter og forut. Begge med en ytelse på 90 hestekrefter. Gir og propellanlegg med dyse er levert av Finnøy.

 

Rigget for ulikt fiske

Fartøyene er ulikt rigget, siden de to fartøyene, Galant og Brattvåg, som er hjemmehørende i Vest-Agder, skal fiske reker i tillegg til fisk. Boie, som erhjemmehørende i Rogaland, skal fiske hvitfi sk, makrell og sild.

Vinsjene om bord på fartøyene er bygget og installert av AS Scan i Hvide Sande, mens det er danske Intech A/S som har levert rekefabrikk til Galant og Brattvåg. Deres fabrikker, mest kjent for kokeren «Connie», har blitt tilnærmet standard på nye norske reketrålere.

 

God plass til fabrikk og lasterom

Første inntrykk når en kommer om bord er at båtene er at de er veldige kompakte. Maskinrommet ligger helt fremme i baugen, noe som gir god plass til lasterom og fabrikk akter. Legger en til at båtene er 6,5 meter brede, blir det tydelig at båtene er store, selv om lengden bare er 14,98 meter.

 

Prestisjeordre for verftet

For Søby Værft A/S og designselskapet Jea Marin Consulting AB er dette uten tvil en prestisjeordre. Begge er relativt ukjente for norske fiskere. Og det er mange danske verft som gjerne vil bygge for norske redere. Så når verftet tidlig høsten 2017 skrev kontrakt med tre norske redere på tre søsterfartøy, hadde plutselig det mer kjente danske verftet for nordmenn, Vestværftet A/S i Hvide Sande, fått en ny konkurrent. Vestværftet er fortsatt størst på mindre og mellomstore fartøy.

Båtene hadde opprinnelige kontraktspriser som varierte fra cirka 15,3 millioner danske kroner til 16,5 millioner danske kroner. (19,7 millioner norske kroner til 21,3 millioner kroner). I tillegg kommer tilleggsarbeider, utstyr og installasjon som ikke er inkludert. Så reell pris ligger nok noe høyere.

Salgssjef Roar Thomsen ved Søby Værft A/S, opplyser rett etter et besøk til messen Lofotfi shing, at de er i kontakt med redere om flere nybygg.

– I øyeblikket er det kontakt med andre interesserte kunder. Det gjenstår å se om dette bærer frukter. Vi har kort leveringstid som nok kan være av interesse for våre kunder, skriver Thomsen i en epost til Kystmagasinet.

 

Rigget for hvitfisk og makrell

Boie, som eies av Bjørn Hellestø fra Sola i Rogaland, er rigget for snurrevad og pelagisktrål, mens de andre båtene er bunntrålere. Når dette skrives har det vært begrenset med fiske, likevel har er de første fangstene levert. Men som Bjørn Hellestø skriver; Ingen dans på roser her enda. Lite fisk og litt problemer. Når dette skrives ligger Boie og Galant i havn i Svolvær, mens Galant, ifølge Marine Traffic, ser ut til å ha ligget ved kai i Søgne.

Brattvåg har en komplett rekefabrikk installert av Intech A/S. FOTO TERJE ENGØ.

Boie har rettigheter til fiske etter makrell med garn/snøre. De har kvote for konvensjonelle fartøy under 28 meter, NVG-sild for kystfartøgryppen og strukturkvoter for kystflåten. Det gir fartøyet mulighet til å fiske 112 tonn med torsk, 173,5 tonn sei, 166 tonn NVG-sild og 35 tonn hyse. For en båt med femten meters lengde er den godt lastet med kvoter. Det gjenstår å se hva makrellrettighetene med samlet faktor på 4,47 vil gi av kvote i år.

 

Reker, sei, torsk og makrell for Brattholm

Brattholm, som eies av Geir Even Lunde fra Mandal, har rettigheter for konvensjonellefartøy under 28 meter, kystreketrål Sør for 11 meter og over, Kystmakrell garn/snøre for fartøy under 13 meter, to strukturkvoter for makrell (garnfartøy) og en avgrenset Nordsjøtråltillatelse. Disse rettighetene gir båten mulighet til å fiske 72 tonn torsk, 269 tonn sei, 24 tonn hyse og 60 tonn reke fordelt på tre perioder. Hvor mye en samlet faktor på 4,47 vil bety gi i makrellkvote er ikke oppgitt på direktoratets side.

Galant satser på makrell og reker

Galant eies av Kjetil Pettersen fra Søgne utenfor Kristiansand. På fartøyet er det registrert rettigheter til kystmakrell med garn/snøre for lengdegruppen 13 – 21,35 meter, Kystreketrål Sør for 11 meter og over, samt to strukturkvoter for kystmakrell med garn/snøre for lengdegruppen 13 – 21,35 meter. Rekerettighetene gir mulighet til å fiske 60 tonn reker, samt fiske etter uregulerte arter. Som for de øvrige fartøyene er ikke makrellkvoten fastsatt. Men med samlet faktor på 7,5 burde det bli noen tonn makrell å fiske. 

The post Leverte tre 15-meter kystbåter til Norge appeared first on Kystmagasinet.


Nytt servicefartøy fra Amar Shipping

$
0
0

Under neste ukes Aqua Nor vil Amar Shipping være tilstede på Skansen i Trondheim og vise frem sitt nye servicefartøy. Mar Fortune var opprinnelig en liten supplybåt bygd i 2002, men har etter nedgangen i oljesektoren blitt solgt videre. Nå har Amar Shipping totalrenovert fartøyet med ny innredning, elektronikk og utstyr.

På dekk er det montert det siste nye innen dekksutstyr fra SHM, som gjør Mar Fortune til et fleksibelt og topp moderne servicefartøy. Dekksutrustningen fra SHM Maritime består blant annet av to store kraner fra Effer Marine, en kran på 175 t/m og en kran på 125 t/m. Det er videre installert en stor ankerhåndteringsvinsj med 40 tonn trekkraft og tension-kontroll for optimale slepeegenskaper. Vinsjen har kapasitet til 1,7 km med 65 mm trosse.

Broen om bord på nybygget.

Videre er båten utrustet med alt nødvendig utstyr for sikkert og effektivt fortøyningsarbeid; 25 tonn platelås, 50 tonn haikjeft og 25 tonn taupinner, hekkrulle, 15 tonn sidemonterte taupinner, og 20 tonn aktermontert taulås. For å sikre best mulig ytelser for alt av dekksutstyr er det installert en 3x65kW HPU og et felles kontroll- og sikkerhetssystem. Båten er klargjort for en A-ramme på 40 tonn. Ankerhåndteringsvinsj er installert slik at man enkelt skal kunne demobilisere den om man skal plassere annet utstyr på dekk.

Messen.

Elektronikken er levert av Vico og fartøyet er utstyrt med DP. Under dekk er det to maskinrom hvor det ene er tiltenkt fremtidige kontrollsystemer for dekksutstyr som utstyr for avlusing, ROV etc. I det andre maskinrommet er det en generatorpakke på 2x 300kW 440V i sync fra Volvo Penta/Stamford. Arbeidsdekket er på 150 m2 og båten har dermed stor kapasitet til å frakte utstyr til ulike oppdrag. Fremdriftsmaskineri består av 2x Caterpillar 3508B, 1 baugtruster på 272kW og hekk-truster på 195 kW som gjør båten svært manøvrerbar rundt oppdrettsanlegg. Hjelpemotorer er 2x Caterpillar 3306.

Fartøyet har totalt 11 køyer fordelt på 8 lugarer, oppholdsrom, stor bysse, kontor, vaskerom, duty mess og mer.

Tidligere har Amar Shipping utrustet søsterskipet Mar Placentia på samme måte. Dette skipet er solgt videre til Cooke i Canada, som i disse dager er i avslutningsfasen på installasjon av Optilicer ombord. Cooke har fra før Miss Mildred som er et skip av samme type og design levert av Amar Shipping med Thermolicer ombord.

Dekksområdet.

Amar Shipping er et norsk rederi som skaffer tonnasje til ulike formål og leverer komplette skip ferdige til å utføre oppdrag for kunder over hele verden. Selskapet har i dag ett skip under bygging på Fitjar, en 28 meter lang høstingsbåt med 200m3 tankkapasitet. Skipet er forventet levert i begynnelsen av 2020.

.Selskapet har i dag ett skip under bygging på Fitjar, en 28 meter lang høstingsbåt med 200m3 tankkapasitet.

 

The post Nytt servicefartøy fra Amar Shipping appeared first on Kystmagasinet.

Ny, flott brønnbåt overlevert til Sølvtrans

$
0
0

Sølvtrans AS som mottar brønnbåten, er hjemmehørende i Ålesund. Selskapet er en av de største aktørene innen transport av levende fisk nasjonalt og internasjonalt med aktivitet i Skottland, Shetland, Chile og Australia i tillegg til Norge.

Brønnbåten til Sølvtrans har rederiets sirkulasjonsprinsipp

Nybygget er av verftets  eget  design av typen AAS 2502 ST, som har lastekapasitet på 2500 m3. Dette er ett helt nytt design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset operasjoner i Skottland, og for transport av smolt og postsmolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig enkelte steder med for stort dypgående.

Nybygget er designet med rederiets sirkulasjonsprinsipp med sideveis sirkulasjon i lasterommene, spesielt beregnet på lukket transport. Ronja Explorer er arrangert for transport av smolt og slaktefisk i åpent og lukket system samt for ferskvannsbehandling for avlusing, og for å være servicefartøy for oppdrettsanlegg. Båten er også utstyrt med filter og UV system for vannrensing for smolttransport, avlusing og behandling av alt utslipp til sjø.

MS Ronja Explorer er topp utstyrt

Båten er arrangert med innredning for 12 personer i en og 2-mannslugarer med toalett og dusj, TV, musikkanlegg og sofagruppe. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, trimrom.

Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiskehåndtering. Videre har nybygget vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i henhold til de strengeste krav. Ronja Explorer er også godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart.

Dåpsdag for brønnbåt nybygg.
Bilde fra dåpsdagen med sentrale personer involvert fra rederi og verft. Fra venstre: Roger Halsebakk, Roy Emilsen, Asle Viken, Maria Sinkaberg Johnsen og Svein Gustav Sinkaberg.

Lastearrangement

Lasterommet er på totalt 2500 m3 fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem.  Dette  gir  kapasitet på føring av 375 tonn med levende fisk. Nybygget er designet for å trykklosse til anlegg på land, til sortering, avlusing og lignende, uten bruk av vakuumpumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

MS Ronja Explorer er arrangert med stor kapasitet for avgassing av vannet i brønnene med fire CO2 luftere, oksygineringsanlegg med mer for behandling av vannet i lasterommene i forbindelse med lukket transport, ferskvanns behandling av fisken, transport av smolt, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner og lignende.

MS Sonja Explorer er et nybygg med system for avsiling

Nybygget er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for utskilling av lus ved avlusing av fisken. Båten har også system for avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing og AGD behandling ved bruk av ferskvann. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filtre for utskilling av tørr stoff/lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. Alle lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

Videre finnes det system for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem, og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. Ronja Explorer er også utstyrt med  RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk   i lukket system, med kapasitet på 2 x 2200 kW ved syv grader celsius, som gir en senkning av temperaturen på ca. 1,2 grader per time.

Nybygget har flotte fasiliteter for mannskapet.
Nybygget har flotte fasiliteter for mannskapet.

Brønnbåt med undervannskamera og «Well Wash»

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well 3000 for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge- og rapporteringssystem i henhold til nytt regelverk for brønnbåter. Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervannskamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera  er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not og lignende i forbindelse med lasting langs merdene. Den nye brønnbåten er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash».

Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

Dekksutstyr

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire Palfinger kraner på dekk, to på 48 t/m og to på 23 t/m for not håndtering. Det er i tillegg montert kapstans, trommelvinsjer for assistanse ved merdene, ankervinsjer og fortøyningsvinsjer. For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert Aqua Scan og Vaki fisketellere, samt Vaki smolttellere og tørrteller på sorteringsmaskin.

I maskinrommet er det montert en hovedmotor, type Yanmar 6EY26W på 1920 kW ved 750 rpm. Den er tilkoplet et Brunvoll Volda gear og propellanlegg. Strømproduksjon besørges av to  stk CAT 3512 C hver på 1550 kW v/1800 rpm, samt et havneaggregat type Nogva Scania type DI 13 75 M på 323 kW. For best mulig manøvrering er det montert sidepropell forut og akter, en på 450 kW og den andre på 300 kW, type Brunvoll

Volda. Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

Les mer om andre nybygg.

The post Ny, flott brønnbåt overlevert til Sølvtrans appeared first on Kystmagasinet.

Ny garnbåt overlevert fra Viknaslipen

$
0
0

Båten «Hav» er av typen MD 36 FV, med slingrekjøler produsert og montert av Viknaslipen AS for en behageligere hverdag i tung sjø. Fartøyet har en totalkostnad ved bestilling i dag på rundt 10,5 millioner kroner.

«Hav» leveres med to tomannslugarer, bysse, messe og bad. Lasterommet er på 24m3, og rommer inntil 17 containere, noe som letter transporten. Lasterommet er også klargjort for bulk med skyveskott. Total byggetid for fartøyet er i underkant av et halvt år.

Leverandører til nybygget «Hav»

Fremdriftssystemet om bord består av en Scania D9 femsylindret rekkemotor på 300 HK, koblet med et Marine Gear 168 C. Drivlinjen er levert av Nogva Motorfabrikk. Også denne gang har mange lokale aktører bidratt i byggingen. De lokale firmaene Elcom og Navteq har stått for henholdsvis elektrisk installasjon og installasjon av elektronisk utstyr og instrumenter, mens Bjarne Hopen Verkstad har levert aluminium til nybygget.

Hav er en godt utstyrt på 10,99 meters lengde.
Hav er en godt utstyrt på 10,99 meters lengde.

Den lokale rederen har også tidligere fått bygget båt hos Viknaslipen. BN 6 «Havblomst» på 12,98 meter ble satt i drift i 2008, og rederen har vært veldig fornøyd med denne.

-«Havblomst» har fungert godt, og i samarbeid med Viknaslipen har vi funnet de beste løsningene for «Hav». Det er en stor fordel å bygge hos et lokalt verft, og med fleksibiliteten jeg har blitt møtt med hos verft og underleverandører har vi gjort grepene som trengs underveis for at båten skal bli akkurat slik jeg vil ha den, sier Odd Kristian Myhre.

Nyutdannet skipper på «Hav»

Han forteller videre at det er sønnen Olav som blir skipper på nybygget, mens han selv skal drive videre med «Havblomst».

-Olav blir ferdig med utdannelsen i disse dager, og har vært med på å utforme det nye fartøyet fra første dag. Han har vært med på fiske siden han kunne gå, og er allerede en meget erfaren fisker. Vi har én fisker og én lærling med som mannskap i tillegg, forteller han.

Travel tid for Viknaslipen

Viknaslipen har tre bygg som skal leveres før februar 2020, og har nylig tegnet kontrakt med Havbåra AS, Myre i Vesterålen om bygging av en 19 meter lang fiskebåt som vil sikre full sysselsetting i hele 2020, men har fortsatt rom for flere oppdrag.

Verftets årsresultat for 2018 er positivt for første gang på flere år, og de er godt rustet for fremtiden. Viknaslipen vurderer nå bygging av nye haller for produksjon av mindre fartøy og deler for å frigjøre eksisterende haller til produksjon av de større båtene. Alle fartøy bygges i sin helhet i Viknaslipens lokaler i Hansvika.21

The post Ny garnbåt overlevert fra Viknaslipen appeared first on Kystmagasinet.

Ny oppgradert speedsjark til Stian Andre AS

$
0
0

«Stian Rene» er bygget etter norske regler for merkeregistrerte fiskefartøy over seks meter og skal benyttes til juksa, line og garnfiske. Båten er godkjent for Bankefiske 1. Dette er den den oppgraderte modellen til Nor-Dan 35, med bredere styrhus.

Stian Rene

Leverandører til «Stian Rene»

Motoranlegget er levert av Universal Diesel AS, og består av en CAT på 425 hk. Den er koplet til et ZF 286 gir m/ clearcommand, elektronisk sluresystem med to styreposisjoner, som er levert av KGK. Det hydrauliske anlegget kommer fra Egil Eng & CO/AC- Marine.

Båten har shelterdekk, sheltervegg, rekkeport og tørkeskap. Det finnes to Freemanluker i forkant av lasterommet, som for øvrig har midtskott. Det er bygget trimtanker i sidene som lenses via lasterommets lensesystem. Det finnes en rekkeport på styrbord side.

Av utstyr ellers kan nevnes Seematz søkelys og Luminell bauglys med dimming, dekksbelysning, dragerlys og fem juksakontakter. Aluminiumsrekkene på dekk er levert av Suntec AS mens master/luker/garnbinge/alu-dører kommer fra AJ- Drift. Når det gjelder innredningen så er den levert av Svennevik Bygg. Båten har en åpen og trivelig interiørløsning. Innredningen er i eik/hvit respatex og det er teak-dørker i førerhus og kabin. «Stian Rene» er utstyrt med et Eberspacher varmeapparat på 4 kw.

Førerposisjonen på styrbord er oversiktlig med integrerte flatskjermer og betjeningsinstrumenter. Skipperstolen er levert av Norsap. Bussen har nedfelt, elektrisk kokeplate og kjøleskuff. Forut i lugaren er det tre faste køyer, samt fire skap. Vinduer er levert av Ertec, og todelt styrhus dør fra Libra Plast. Det er installert et Panda 5000i Neo 4 kw aggregat, levert av Staubo AS.

«Stian Rene» har i tillegg til Olex med fjernkontroll på dekk, komplett navigasjon fra Simrad, levert av Navico. Fartøyet har blant annet Simrad NSS Evo3 kartplotter, 4 G radar i takkonsoll, HS70 kompass, 2 x Simrad M19 skjermer i dashbord, Simrad A2004 autopilot, AD 80 interface til thruster og 19» monitor i bakvindu for speiling av Olex.

Nybygget er også utstyrt med maskinromskamera,og alle antenner er montert i mast. Jotron har levert e-pirb og Sart, AC- Marine AS har stått for motormontasje, samt all teknisk og elektrisk installasjon, mens dekksrigging er utført av Smådal Mekaniske AS.

The post Ny oppgradert speedsjark til Stian Andre AS appeared first on Kystmagasinet.

Ny Nor-Dan Speedsjark til B&B Marine

$
0
0

Fartøyet er bygget etter norske regler for merkeregistrerte fiske- fartøy over seks meter, og nybygget skal benyttes til juksa, teine og garnfiske. Den er godkjent for Bankefiske 1. Floyd er for øvrig den oppgraderte modellen til Nor- Dan 35, med bredere styrhus.

Motoranlegget er levert av Universal Diesel AS, og består av CAT 425 hk. ZF 286 gir m/clearcommand med elektronisk sluresystem og to styreposisjoner, levert av KGK. Det hydrauliske anlegget levert av Egil Eng & CO/AC- Marine.

 Noen glimt fra den nye speedsjarken Floyd.Båten har shelterdekk, rekkeport og tørkeskap. Lasterommet har midtskott, og det er bygd trimtanker i sidene som lenses via lasterommets lensesystem. Det finnes en rekkeport på styrbord side. Av annet utstyr kan nevnes Seematz søkelys, Luminell baug- lys med dimming, dekksbelysning, og dragerlys. «Floyd» er også utrustet med fem juksakontakter. Aluminiumsrekker på dekk er levert av Suntec AS mens master/luker/rekker/alu-dører kommer fra AJ- Drift.

Når det gjelder det innvendige så har nybygget en åpen og trivelig interiørløsning. Innredningen er i eik/hvit respatex og den  er levert av Svennevik Bygg. Båten har eksklusive synteak- dørker med integrert varme fra Sandøy Båtdekk. Av varme for øvrig kan nevnes et Eberspacher varmeapperat på 4 kw, og landstrømsan- legg, som er levert av Hellanor. Noen glimt fra den nye speedsjarken Floyd.

Førerposisjonen på styrbord er oversiktlig med integrerte flatskjermer og betjeningsinstrumenter. Skipperstol er fra fra Norsap. Byssen har nedfelt elektrisk kokeplate og kjøleskuff. Forut    i lugaren er det tre faste køyer og fire skap. Isolerte ruter er levert av Ertec, og todelt styrhusdør fra Libra Plast.

«FLOYD» har i tillegg til Olex med fjernkontroll på dekk, kom-plett navigasjon fra Simrad, levert av Navico. Fartøyet har blant annet Simrad NSS Evo3 kartplotter, 4 G radar i takkonsoll, HS70 kompass, 2 x Simrad M19 skjermer i dashbord, Simrad A2004 autopilot med ekstra display ute på dekk og AD 80 interface til thruster. Det finnes en 19 tommers monitor i bakvindu for speiling av Olex. Videre er båten utstyrt med maskinromskamera.

Alle antenner montert i mast. Jotron har levert e-pirb og Sart. AC- Marine AS har stått for motormontasje samt all teknisk og elektrisk installasjon mens dekksrigging er utført av Smådal Mekaniske AS.27

The post Ny Nor-Dan Speedsjark til B&B Marine appeared first on Kystmagasinet.

Nybygg med fokus på sikkerhet og miljø

$
0
0

Rederiet Odd Lundberg AS i Gratangen i Troms, har for fjerde gang i rederiets historie fått overlevert et nybygg. Det nye fartøyet, en 69,99 meter og 15,2 meter bred snurper/pelagisk tråler, er det største fiskefartøyet i Troms fylke.

Et flott, moderne styrhus med 360 graders utsikt, og alt hva som trengs av moderne elektronikk.

Byggingen av skipet har gått raskt. Kontrakten ble signert 30. juni 2017, og 15. august i år ble skipet overlevert. Skroget ankom 5. mars i år fra det polske verftet Rementowa Shipbuilding S.A.. 31. august, samtidig som denne utgaven av Kystmagasinet gikk i trykken, ble fartøyet døpt i hjemmehavnen Foldvik i Gratangen.

Du kan lese en større reportasje fra nybygget Odd Lundberg i kommende utgave av Kystmagasinet, som kommer ut om et par uker. I denne utgaven har vi også fyldig omtale av nye Cetus, Oscar Sund, Knut Olav og seks andre nye fartøy, ved siden av mye annet spennende stoff. Du kan abonnere på Kystmagasinet eller få tilgang til vår digitale versjon ved å følge denne linken: https://www.kystmagasinet.no/abonner/

 

The post Nybygg med fokus på sikkerhet og miljø appeared first on Kystmagasinet.

Robust og allsidig fiskebåt

$
0
0

Grovfjord Båtbyggeri AS overleverte i slutten av juni sitt byggenr 51 Meybell til Stig og Liv Meyer i SLM AS. De har de siste årene drevet fiske sammen om bord i den 50-fot store kystfiskebåten Steinryggen, som de solgte til Lofoten sist år. Nybygget er søsterfartøyet til Sofie, som ble ferdigstilt og levert i fjor. Dette var verftets første nybygg på 30 år.

Meybell fra verft i Grovfjord

Skroget er bygget i aluminium, knekket i Belgia og sveiset sammen i Kina, før det ble fraktet til Grovfjord for ferdigstillelse. Selve arbeidet ved verftet i Grovfjord tok til i november i fjor og nå er den endelig overlevert sine nye eiere. Prislappen er på mellom 17 og 20 millioner kroner. Designet står NSK Ship Design AS bak. Fiskebåten, har en total lengde og bredde på 12,99 x 6,0 meter, og er en robust, allsidig og moderne fiskefartøy. Hvorfor valget falt på nettopp verftet i Grovfjord var litt tilfeldig kan Meyer fortelle.

-Vi gjorde litt research rundt hos verftene, og de fleste kunne melde om voldsom pågang, fulle ordrebøker og lang ventetid. Vi hadde vært der og sett da de startet opp med Sofie, og var imponert over skroget og hva vi fikk med av utstyr i sammenligning med andre fartøy på samme lengde. Vi fikk litt ekstra av alt, noe som vises om bord og på båten.

Det er godt med plass i motorrommet på Meybell og fremdriften besørges av en Scania DI13 med maks ytelse på 500 hk
Det er godt med plass i motorrommet og fremdriften besørges av en Scania DI13 med maks ytelse på 500 hk

Kystfiskefartøy med shelterdekk

Båten har et stort og romslig arbeidsdekk, og til forskjell for Sofie har Meybell også shelterdekk. Det gjør at de fleste arbeidsoperasjoner kan foregå under trygge forhold på hoveddekket. Eier Stig Meyer forteller at de har rigget for snurrevad og teinedrift for krabbefiske.

-Vi har også rigget linedrift i tilfelle det skulle bli aktuelt å fiske etter blåkveite. Båten har vi rigget ferdig i Grovfjord, og skal hente bruk i Honningsvåg, forteller Meyer. Båten har tre lasterom på til sammen 53 m³ og er bygget slik at den også kan  føre levende fisk. I tillegg er den klargjort for oljevernberedskap. Det gjør at de har mulighet til å utvide sitt driftsområde hvis de ønsker.

Leverandører til Meybell

Lorentzen Hydraulikk har levert alt av dekksutstyr, som kombivinsjer, capstan, ankervinsj og trippelblokk, mens Damgaard Fishing har levert kranene på dekk. Vakuumanlegg er levert av MMC AS, pumpepakke fra Mapex AS og lanterner og kontroller fra R. Stahl Tranberg AS.

All elektrisk installasjon om bord er gjort av ACEL AS, og det elektroniske utstyret er levert av O. M. Rønning Skipselektronikk. Pakken av maritim elektronikk består av ekkolodd, kartplotter, radar, GPS, satelitt- kompass og strømlogg fra Furuno Norge.

Hovedmotoren er en Scania DI13, som har en maks ytelse på 500 hk og 368 kW. Ved full ytelse gir det 1800 o/min. Ved hjelp av et eget kontrollsystem overvåker og kontrolleres motorens drivstofforbruk, slik at det holdes på et lavt nivå. Hoved-motor, gir og propell er levert av Nogva Motorfabrikk, mens sidepropeller ble levert av Sleipner Motor AS.

Kraner på Meybell er levert av Damgaard Fishing.
Kraner på Meybell er levert av Damgaard Fishing.

Fasilitetene er svær i forhold båter av samme lengde. Meyer forteller at de kun har to lugarer, noe som gjør at de har det mer romsligere om bord.  Innredningen er i sin helhet gjort av verftet selv, og der ingen ting er overlatt til tilfeldighetene.

Messa, byssa, lugarer, toalett og dusj ligger foran under hoveddekk. Veggene er kledd med grå trepanel, og dørene er i heltre eik. Baderommet er kledd i avlange hvite fliser. Alt i tidsrikt og moderne design. Rorhuset er kledd i lys trepanel, og er innredet med sittegruppe i bakkant. Båten har de fleste fasiliteter og høy komfort som gjør at de ikke bare får en god arbeidsplass, men også kan hvile mellom slagene på sjøen.

De har delt på arbeidsoppgavene med tanke på innredning og løsninger om bord. Der han fikk ansvar for rorhus og dekk, tok kona ansvar for messe, byssa og lugarer under dekk. I følge Meyer gjenstår det nå kun noen små justeringer på elektronikken, før de tar om bord bruket. En liten dåp av Havøysunds nyervervelse er vel også forventet før de starter fisket.

The post Robust og allsidig fiskebåt appeared first on Kystmagasinet.


Ny 43 fots sjark overlevert fra Jemar Norpower

$
0
0

Det romslige styrehuset har en godt utrustet styreposisjon og sittegruppe med panoramautsikt. Bysseseksjonen er på babord side oppe. Blant utstyret finnes en komfyr med keramisk koketopp. Båten er også utstyrt med kabolabrenner og Nogva aggregat QLS 10M, som ekstra varmekilder. Lenger nede og fremme i sjarken finnes tre lugarer, et stort bad med varme i gulvet og elektrisk WC, vask, dusj og skap. Her er det mange gode detaljer og moderne nordisk design.

Solværskjær er utrustet med en fram- driftsmotor fra Nogva, Nogva Scania D13 71M på 13 liter, som yter 450 hk ved 1800 omdreininger per minutt. Motoren er koblet til et Nogva HC-258 gir og et fire vinget vribart propellanlegg. Nybygget har hydraulisk sidepropell både foran og akter, type Sleipner SH 5506. Videre er sjarken, som nevnt over, rigget for not og snurrevad med dekksutstyr fra Lorentzen Hydraulikk. Utstyret omfatter kombinasjonsvinsjer 2 x 3000 kilo, ankervinsj 500 kilo, capstan 600 kilo, trippelblokk mot/snurrevad TB 1600, snurpdavid, wireblokker og bomriggvinsjer.

Av leverandører ellers kan nevnes at dekkslyset er levert av Skipsutstyr, under vannslyset av Hukkelberg og belysning inne av Hella Nor Marine. Den elektronis- ke utstyrspakken kommer fra Navico og består av utstyr fra Furuno, Olex, Pronavn og Scanmar. Eletronikk er lever av Re- tronic. VVS kommer fra Leif H. Strøm og Marine Supply mens nevnte kabolabren- ner er levert av Farco. Redningsutstyret er det Erling Haug som står for.

Sidepropell, hydraulikk og styring er levert av Sleipner, Sea-Tek og Hydroscand mens dekksutstyret  er som nevnt over levert av Lorentzen Hydraulikk. Styrestolen kommer fra NorSap, dørene fra Libra Plast, vinduer fra Strigin Säkerhetsglas, bløkkekar fra Smådal Mekaniske og fendre fra PUR fender. Det er Troldmyr Møbelfabrikk som har levert interiøret mens Meydam har levert en TMP 500L kran med radiostyring.

 

The post Ny 43 fots sjark overlevert fra Jemar Norpower appeared first on Kystmagasinet.

Odd Lundberg er et nybygg med fokus på sikkerhet og miljø

$
0
0

Byggingen av skipet Odd Lundberg har gått raskt. Kontrakten ble signert 30. juni 2017, og 15. august i år ble skipet overlevert. Skroget ankom 5. mars i år fra det polske verftet Rementowa Shipbuilding S.A.. 31. august ble fartøyet døpt i hjemmehavnen Foldvik i Gratangen.

Over 100 år gammelt rederi

Rederiet, som kunne feire 100 år i fjor, er fortsatt eid av Lundbergfamilien. Det er nå tredje generasjon, brødrene Geir og Tore, som eier rederiet. Odd Lundberg AS er også største eier av oppdrettsselskapet Gratangslaks, stor aksjonær i Brønnbåt Nord AS og medeier i Åkenes Kystfiske AS, som er på eiersiden i sjarken Øyværing.

Daglig leder i rederiet, Geir Lundberg, sine to sønner arbeider begge om bord. Mats Lundberg er skipper og Stian Lundberg er maskinsjef. Disse har fulgt byggeprosessen tett, først i Polen og senere i Skagen under utrustningen av fartøyet.

Skreddersydd til rederiets ønsker

Ifølge en pressemelding fra Karstensens Skibsværft, begrunner rederiet sitt valg av verft, med at de ble tilbudt en samlet pakke som var både økonomisk og ikke minst teknisk attraktiv. Samtidig har det vært svært viktig for rederiet å ha full innflytelse under designfasen, slik at fartøyet ble skreddersydd til de ønsker og krav rederiet hadde. I likhet med de øvrige pelagiske fartøyene som Karstensens Skibsværft har i ordre fra norske, svenske, danske og skotske redere, er også Odd Lundberg designet av verftet. Ifølge verftet så sikrer det en god økonomi i byggeprosjektene, en kort beslutningsprosess og klare avgrensinger av ansvarsområder. Dette er fordeler som mange redere etter hvert har blitt klar over, og det forhandles nå om byggeprosjekter med mulige norske kunder.

Odd Lundberg har et flott, moderne styrhus med 360 graders utsikt, og alt hva som trengs av moderne elektronikk.
Et flott, moderne styrhus med 360 graders utsikt, og alt hva som trengs av moderne elektronikk.

 

Kontrollrommet for maskinen ligger på hoveddekk, godt beskyttet mot støy.
Kontrollrommet for maskinen ligger på hoveddekk, godt beskyttet mot støy.

Optimal sikkerhet og komfort

I designarbeidet med Odd Lundberg er det i nært samarbeid mellom rederi og verft gjort flere innovative løsninger. Det er lagt stor vekt på å optimere arbeidsforhold, sikkerhet og komfort for mannskapet, og for de blir dette en flott arbeidsplass. Det er ni lugarer, alle med dusj og toaletter. Det er trimrom, kino, og en flott messe og ditto flott dagrom.

Kinosal hører med på et nytt stort pelagisk fartøy.
Kinosal hører med på et nytt stort pelagisk fartøy.

I designarbeidet er det i tillegg lagt stort fokus på utformingen av skroget for å optimere dette i forhold til Odd Lundberg sin driftsprofi l slik at det blir lavest mulig drivstofforbruk. Resultatet er et svært avansert fartøy med varmegjenvinningsanlegg fra alle motorer. Det er elektriske vinsjer, elektrisk fiskepumpe og en rekke andre tiltak for å redusere energiforbruket.

Dagrommet på Odd Lundberg er luftig med flott møblement.
Dagrommet er luftig med flott møblement.

 

Kjempeordre til MacGregor

Det er MacGregor Rapp Marine og MacGregor Triplex som er den store vinneren på utstyrssiden. For MacGregor er det et prestisjeprosjekt hvor de bokstavelig talt har gjort rent bord, for ikke å si dekk. MacGregor Rapp Marine har levert en komplett pakke med elektrisk dekksmaskineri, bestående av blant annet to trålvinsjer med pull 80 tonn, to snurpevinsjer med pull 37,3 tonn, to nettromler med pull 92,6 tonn, frelservinsj med pull på 50 tonn, i tillegg til ørekalvvinsj og fortøyningsvinsjer.

De fleste pelagiske nybygg i senere tid har blitt utstyrt med fiskepumper fra irske SeaQuest. Her har rederiet valgt annerledes og gått for en elektrisk fiskepumpe fra MackGregor Rapp Marine. Et annet MacGregor selskap, Triplex, har levert alt av fiskeutstyr om bord. Dette omfatter blant annet notkran,, fordekkskran, fiskepumpekran akter og forut, mellomrulle, notleggere og elektrisk drevet Triplex 1020 nothaler.

Nytt bunnstoff

MacGregor Rapp Marine har levert en komplett elektrisk dekkspakke.
MacGregor Rapp Marine har levert en komplett elektrisk dekkspakke.

Skipet skiller seg også ut ved at det er montert et Brunvoll Ventus hylseovervåkningssystem som gjør at slitasjeproblemer kan oppdages på et tidlig stadium, og derved både begrense skade og hindre skadelige utslipp. Odd Lundberg er det andre norske pelagiske fartøyet som har brukt malingsfabrikanten International sitt nye bunnstoff Intersleek 1100SR. Dette bunnstoffet er basert på silikon og gir et glatt skrog, samtidig som det ikke inneholder noen giftstoffer.

Odd Lundberg skal i hovedsak fiske med pelagisk trål etter tobis og kolmule, og med not etter sild og makrell. Det er separate snurpe- og trålvinsjer om bord. Når det fiskes med trål vil sekken bli pumpet akter, mens det ved fi ske med not vil pumping skje på styrbord side. Dette arbeidet foregår fra ett dekk høyere enn normalt, noe som øker sikkerheten til mannskapet.

Fisken pumpes om bord og siles i en avsilingskasse, som av hensyn til vekten er bygget i aluminium. Fangsten fordeles i elleve RSW-tanker med en kapasitet på 2185 kubikkmeter. Det finnes to Johnson Controls RSW-anlegg som vær har en ytelse 1.028.000 kCal/h., og fire sirkulasjonspumper hver med kapasitet på 490 kubikkmeter per time. Vakuumsystemet er levert av CFlow Fish Handling og består av to tanker hver på 4300 liter.

Mye topp fiskeletingsutstyr

For å finne fisken er Odd Lundberg svært godt utstyrt. I utstyret inngår blant annet en Simrad ST93 lavfrekvens sonar og en Simrad CS90 mellomfrekvens sonar, samt en Simrad SN90 baugskanner sonar. Simrad har også levert to ES-80 ekkolodd. Utover det finnes en WASSP 3D-sonar, to Simrad FS70 trålsonarer og notmonitor av type Scanmar Scanbas 365. Mens fiskeletingsutstyret i stor grad er levert av Simrad, har Furuno levert en S-bånd radar og en X-bånd radar. Furuno har også levet en SC-130 gyro.

Alle kraner og alt utstyr for håndtering av not er av merke
Alle kraner og alt utstyr for håndtering av not er av merke

Fleksibel fremdriftspakke

En MAN 6L32/44 CR hovedmotor med ytelse på 3600 kW sørger for framdrift. I tillegg er det tre hjelpemotorer; en Cummins QSK-38DM som yter 992 kWe @ 1800 rpm. og to Cummins QSK-19DM som yter 567 kWe @ 1800 rpm. I tillegg er det to sidepropeller type Brunvoll FU-63- LTC-1750, hver med ytelse på 950 kW.

Propellen har mulighet for PTI/ boost ved eksempelvis tråling ved et Power-Managment-System (PMS) som administrerer strømforbruk og automatisk starter dieselgeneratorer ved behov.

Under fiske vil fartøyets elektriske vinsjanlegg være i mer eller mindre kontinuerlig drift. Da vil hovedgirets PTO og derved akselgeneratoren være koblet inn. Når det er bruk for full kraft på vinsjene, vil det ikke være behov for full ytelse på hovedmotoren. Hovedmotoren vil derved brukes dels til fremdrift, dels til skipets strømforsyning. Det betyr at det bare periodevis vil være nødvendig å bruke hjelpemotorene.

Hovedmotoren er en MAN med ytelse på 3600 kW.
Hovedmotoren er en MAN med ytelse på 3600 kW.
Alfa Lavel er leverandør av smøroljeseparatorer, her som på de fleste andre skip.
Alfa Lavel er leverandør av smøroljeseparatorer, her som på de fleste andre skip.
Det er tre hjelpemotorer. To er av type Cummins QSK-38DM som yter 992 kWe. Den minste hjelpemotoren, en Cummins QSK- 19DM som yter 567 kWe. Hjelpemotorene er seriekoblet og kan brukes til å gi økt kraft på propellen.
Det er tre hjelpemotorer. To er av type Cummins QSK-38DM som yter 992 kWe. Den minste hjelpemotoren, en Cummins QSK- 19DM som yter 567 kWe. Hjelpemotorene er seriekoblet og kan brukes til å gi økt kraft på propellen.
Odd Lundberg har en RSW-kapasitet på 2.056.000 kCal/h.
Odd Lundberg har en RSW-kapasitet på 2.056.000 kCal/h.

Solgt til Russland

Rederiet solgte sitt forrige skip, snurperen/ pelagiske tråleren Odd Lundberg, i november 2015. Kjøper av det 54,2 meter lange skipet var et russisk rederi som satte det i fiske i Beringhavet og området rundt Kamchatkahalvøya. Dette fartøyet, som skiftet navn til Gromoboy, var bygget ved Estaleiros Sao Jacinto S.A i Aveiro i Portugal.

The post Odd Lundberg er et nybygg med fokus på sikkerhet og miljø appeared first on Kystmagasinet.

Nybygg fra Proas

$
0
0

Kystsjarken er i ProWorker-serien, som er egenutviklet av verftet, og har en lengde/bredde på 10,65/4,05 meter. Båten har et stort arbeidsdekk, og et lasterom med kapasitet på 12,48 kubikkmeter, som kan laste maks 12,52 tonn i rommet. Den er beregnet for å føre fisk både i bulk og levende, samt last i kasser eller containere.

Et romslig og stort arbeidsdekk.

Rorhuset har egen messe med komfortabel sittegruppe for 4-5 personer. Interiøret er i enkel og moderne stil. Skipper og mannskap har panoramautsikt fra rorhuset, som er velutstyrt med maritimt elektronikk. Under dekk foran finner man to lugarer med soveplass til tre, og toalett og bad med dusjmuligheter.

Under dekk finner man en Cummins 8,3 liter-motor.

Motoren er en Cummins 8,3 liter, som har 600 hk og en ytelse på 447 kW. Det vil kunne gi en maksfart på omlag 24 knop, og marsjfart på 20 knop. All hydraulikk og thrustere er levert av Sleipner.

RORHUS med sittegruppe og messe i moderne interiør.

Skipperen skal ha det komfortabelt ombord. Det gjelder også for sitteplassen i rorhuset.

 

 

The post Nybygg fra Proas appeared first on Kystmagasinet.

ProZero med ny arbeidsbåt

$
0
0

Nye ProZero er en 12 meter lang arbeidsbåt utrustet for tøffere oppdrag til sjøs. Skroget er bygget på ProZeros sjødyktige og pålitelige form, og utviklet i god dialog med oppdrettseksperter.

-Dette er en båt som effektivt kommer ut til fasilitetene for å utføre mindre lasteleveranser og serviceoppdrag, der større katamaraner ikke oppfyller behovet, og der man ønsker en rask båt med lavt drivstofforbruk og lave totale driftskostnader, sier Kjetil Nygård, general manager hos ProZero Norge.

-Båter bygget i kompositt tåler kjemikalier som desinfeksjonsmiddel mye bedre enn aluminium og stål. Videre er båten utviklet i nært samarbeid med industrien og er veldig effektiv, så vi har stor tillit til potensialet i markedet, legger han til.

Båten har ett stort arbeidsdekk, hvor det er mulighet for å montere krane og vinsjer, slik kundene ønsker. Når det gjelder fremdriftsmotorer er det mange alternativer, heter det i pressemeldingen fra ProZero.

Førerhuset er fleksibelt montert for å sikre lav støy, maks komfort og vibrasjonsbeskyttelse for mannskapet, selv i høy fart. Som alle andre ProZero-modeller er også denne bygget i glass- og karbonfiberkompositter. Det reduserer vekten på båten, som gir høyere hastighet og lavere drivstofforbruk.

ProZero har tidligere hatt suksess med båter på 8, 11 og 15 meter for næringen.

The post ProZero med ny arbeidsbåt appeared first on Kystmagasinet.

AluVenture har levert ny arbeidsbåt

$
0
0

Skroget i denne serien er 7,5 meter langt, men båtene har samme bredden som deres 6500-serie, 2,3 meter. Skroget har dessuten en vekt på 1300 kg. Båten er godkjent for to motorer, men kan også leveres med en. Anbefalt motorstørrelse er 200 til 500 hk, som kan gi opp mot 50 knop.

Den har mulighet for sitteplass til fire i cockpiten, og kan bygges med lukket luke. Noe som gir bedre beskyttelse og mulighet for oppvarming. Bjørn-Toni Bakken i AluVenture opplyser i en pressemelding at båtene kun produseres på ordre, og at de kan gjøre mange tilpasninger slik at den passer til kundens behov.

 

 

The post AluVenture har levert ny arbeidsbåt appeared first on Kystmagasinet.

Strøkent skip ferdig og klar for dåp

$
0
0

Den pelagiske fiskebåten «Gunnar Langva» erstatter sin forgjenger med samme navn. Båten er den femte i rekken av fiskebåter i familien, og bærer det originale navneskiltet fra 1952. For hver ny båt de har kjøpt, har skiltet blitt skrudd ned av den gamle og videreført til nybygget. – Skiltet blir bare mindre og mindre for hver gang, smiler Gunnar Longva lurt. Den nye fiskebåten er 74,8 meter lang og 15,5 meter bred, og har ett dekk mer enn forgjengeren fra 2003. Kontrakten om bygging av ny båt ble tegnet i august 2017. Designet er Rolls- Royce NVC 353 (nå Kongsberg Marine). Skroget ble sjøsatt ved Remontowa Shipbuilding i Gdansk 9. april i år. En knapp måned etter, var det på plass ved Westcon Yards i Ølensvåg for utrusting og ferdigstilling.

– Fantastisk

«Gunnar Langva» ved Westcon Yards, der den har blitt ferdigstilt det siste halve året.
«Gunnar Langva» ved Westcon Yards, der den har blitt ferdigstilt det siste halve året.

Overleveringen fra verftet skjedde 17. november, og det var to stolte og fornøyde redere som kunne inspisere det ferskeste tilskuddet i den norske fiskefl åten.

– Resultatet har blitt helt fantastisk. Det er ingenting å sette fingeren på. Jeg er så fornøyd jeg kan bli. De siste dagene har jeg bare gått rundt og smilt, sa reder Gunnar Longva før han gjorde klart for å ta båten til hjemmehavnen i Ålesund.

Årets kvote er allerede fisket, så de to rederne må vente til nyåret før de får tatt båten i bruk. I mellomtiden skal trål og not testes, og ikke minst skal båten døpes. Dette skjer i Ålesund den 11. januar.

Broen på «Gunnar Langva» er designet i et samarbeid mellom rederiet og verftet for å gi maksimal oversikt. I front er tre 55 tommers navigasjonsdisplay.
Broen på «Gunnar Langva» er designet i et samarbeid mellom rederiet og verftet for å gi maksimal oversikt. I front er tre 55 tommers navigasjonsdisplay.

Den forrige «Gunnar Langva» ble også laget på Westcon Yards, da også med Rolls-Royce design (nå Kongsberg Marine). Rederne var så fornøyde med båten, at de gikk for samme oppskrift når de i 2017 bestilte ny.

– Det er kvalitetsstempel at vi kommer tilbake og bygger båt nummer to. Det er seksten år siden den første ble levert, og det var suksess fra første dag, sier Gunnar Longva.

Messen sett fra motsatt side.
Messen sett fra motsatt side.

– Hva betyr det for dere å få denne oppgraderingen?

– Båten vi har i dag er også kjempegod, men dette er et steg videre. Den største forskjellen er at vi har fått et ekstra dekk, og ellers har vi økt både lengden og bredden.

Høyere fribord

Siste dagen før overlevering settes prikken over i-en, med plassering av kunst på skottene.
Siste dagen før overlevering settes prikken over i-en, med plassering av kunst på skottene.

Leder for nybygg hos Westcon Yards, Endre Matre, sier det ekstra dekket gir bortimot 25 prosent økt volum i forhold til forrige båt. Dette fører også til at de kan fiske i hardere vær enn tidligere.

– Vi snakker ofte om lengden på en båt, men fribordet er også viktig. Når båten er lastet, er det fremdeles mye båt over havet her, sier Matre. – Dette har også med sikkerheten til mannskapet å gjøre. Når vi fisker i dårlig vær, spesielt etter kolmule, er dette mye tryggere, seier Longva.

Fremdriftsløsningen i «Gunnar Langva» er av typen Promas fra Kongsberg Marine, en integrert løsning som sparer drivstoff og gir økt manøvreringsevne.

Bjarne Longva viser frem historien til rederiet. Nye «Gunnar Langva» er den femte i rekken.
Bjarne Longva viser frem historien til rederiet. Nye «Gunnar Langva» er den femte i rekken.

Hovedmotoren ombord er en Bergen Diesel B33:45L8 på 4.800 kW, som nå også er utrustet med katalysator for å rense eksosen best mulig. Motoren gir en fart på 17,8 knop. Dette er identisk med forrige «Gunnar Langva».

Av utvendig utrustning er dekkskranene levert av Triplex MacGregor, og KM Brattvaag har levert vinsjene om bord.

Stillegående

Styreposisjonen på broen gir full oversikt over instrumenter og utsikt forut.
Styreposisjonen på broen gir full oversikt over instrumenter og utsikt forut.

Ferdigstillingen fra skrog til overleveringsklar båt, tok et halvt år på verftet i Ølensvåg.

– Alt har gått helt etter planen. Det har blitt en utrolig fin båt. Det vi er spesielt fornøyde med, er hvor stille den er. Det er lagt mye vekt på å gjøre en del valg oppover dekkene for å redusere støy. Lydmålinger viser at det er en komfortabel båt, både i lugarene og på broen, sier Matre.

Oversiktlig dekksområde.
Oversiktlig dekksområde.

Båten er utstyrt med til sammen 14 lugarer. Opprinnelig var det tegnet inn 13,men et slikt ulykkestall går ikke an å ha i en båt, så det ble lagt til en ekstra.

Om bord i «Gunnar Langva» er det normalt en besetning på ti personer, pluss en lærling. Rederiet har hatt tatt inn lærlinger siden 90-tallet.

Aktre dekk
Aktre dekk

– Vi er veldig fornøyd med ordningen. Det er mange dyktige ungdommer, skryter Longva, og legger til at fiskeryrket er ettertraktet som aldri før. – Folk står i kø for å få arbeid.

Lyst og rent teknisk rom.
Lyst og rent teknisk rom.

Skal i fiske på nyåret

På nyåret skal både båt og mannskap settes i arbeid. «Gunnar Langva» fisker sild, makrell, lodde, kolmule og brisling ved Irland, Island, Barentshavet og i Nordøst-Atlanteren. Med ny kvote på nyåret, er de klare for virkelig å prøve nyebåten i sitt rette element.

– Det blir spennende å se. Den store prøven blir når vi skal fiske, men vi har tro på at det skal fungere, sier Bjarne Longva.

«Gunnar Langva» til kai i Ølen før avreise til Ålesund og hjemmehavn.
«Gunnar Langva» til kai i Ølen før avreise til Ålesund og hjemmehavn.

RSW-tankkapasiteten under dekk er på 2.298 m3. Siden de leverer ferskvare, er båten stort sett et par dager ute på feltet før de drar i land igjen. Kolmula kan derimot ligge noen uker, siden den skal males opp til laksefôr.

En fornuftig utforming av fisketankene er noe redere og verft har samarbeidet mye om under tegning av båten.

– Fra starten av prosjektet, bestemte vi oss for å lage tanker som skal være lette å holde rene. Vi har sammen med designer og reder arbeidet med ulike vinkler for å få god flyt og slippe å spyle ut fisken, sier Matre.

– Forhåpentligvis skal den renne ned i brønnen selv, så suger vi den ut med vakuumpumpe. I store lasterom med flat dørk, må fisken få hjelp til å komme seg ut, sier Bjarne Longva.

Dobling av kabel

En annen ting som merkes når man bygger båt i dag, er at teknologien har utviklet seg mye. I forhold til den forrige båten fra 2003, er antall meter kabel om bord doblet.

Mye av høyteknologien er sentrert rundt båtens sentral på broen. Der viser blant annet et par 55 tommers skjermer med Furuno-instrumenter hva som foregår rundt og under båten. Matre forteller at ingenting er tilfeldig designet. Verftet har arbeidet tett sammen med rederne for å lage gjennomtenkte løsninger med optimale synsvinkler. Samtidig har de tatt vare på det som har fungert godt på den forrige båten.

– Plassering av radarer og sonarer er en videreføring fra dagens båt, så vi kjenner oss igjen, sier Gunnar Longva. – Hva er dere mest fornøyd med?

– Håndverket til de som bygger. Dette er folk som er dedikerte. Mottoet deres er at jobben skal være gjort skikkelig, sier Longva.

Det er høyt aktivitetsnivå ved Westcon i Ølen. Både offshorerigger, ferger og fiskebåter ligger til kai for service og vedlikehold.
Det er høyt aktivitetsnivå ved Westcon i Ølen. Både offshorerigger, ferger og fiskebåter ligger til kai for service og vedlikehold.

Mye å gjøre

Ellers kan Endre Matre fortelle at det er bra med aktivitet på verftet om dagen. Den forrige fiskebåten Westcon ferdigstilte var 74,8 meter lange «Taits», som ble overlevert sine skotske eiere i mars. Som med «Gunnar Langva», var også «Taits» den andre båten rederne bestilte fra Westcon.

– Vi tenker at vi skal gjøre så godt arbeid at kundene kommer igjen. Og vi skal gjøre at både små og store kunder skal føle seg like velkomne og viktige, sier Matre.

Aktre styreposisjon med oversikt over akterdekk.
Aktre styreposisjon med oversikt over akterdekk.

Videre på ordrelisten til Westcon står to åtti meter lange ferger. Den ene blir den første i verden med hydrogendrift. Ellers er både ferger, fiskebåter og offshorefartøy stadig innom verftet for vedlikehold og oppgraderinger. Nye «Gunnar Langva» har fått byggnummer 35 fra verftet.

The post Strøkent skip ferdig og klar for dåp appeared first on Kystmagasinet.

Første av to nybygg til Grieg Seafood overlevert

$
0
0

Byggenummer 53 ved verftet i Vikna har fått navnet «Lysholmen». Nybygget er 14,96 meter lang og 7 meter bred. Skroget er et enkeltskrog og båten er designet av Marin Design AS.

Total byggetid har vært cirka sju måneder, og verftet var spente på mottakelsen hos Grieg Seafood da de har stor tro på båttypen, og ser for seg at den blir attraktiv i næringen med sin gode stabilitet, romslige løsninger og ikke minst den høye krankapasiteten. Dette er enkelt oppsummert en av de mest fleksible servicebåtene Viknaslipen har produsert. Teknisk sjef Willy Johansen i Grieg Seafood hadde følgende uttalelse om fartøyet i byggeprosessen.

-Vi har vært svært fornøyd med samarbeidet med Viknaslipen, som fremstår som profesjonelle og lette å forholde seg til. Vi opererer ganske ofte i røft farvann, og denne båttypen har vist seg å være meget bra under slike forhold, oppsummerte han.

Verftet jobber videre med å ferdigstille søsterskipet «Storholmen», som er planlagt levert Grieg Seafood i mars 2020.

Øvrige leverandører

Hydraulikkompressor CT6B levert av Nessco AS, stoler Norsap 1000 levert av Norsap AS, utstyr og tilbehør i bysse levert av Strøm AS, aluminium skjært og levert av Bjarne Hopen verksted og Norsk Stål AS, malingsprodukter levert av Jotun og Moen Industributikk AS, innredning bygd av Viknaslipen AS, tilbehør og produksjonsutstyr levert av Moen Industributikk, lyskaster, dekksbelysning og kjørelys levert av Luminell og Elcom, vinduer fra Ertec og sikkerhets- og livredningsutstyr levert av Viking via Moen Industributikk.

The post Første av to nybygg til Grieg Seafood overlevert appeared first on Kystmagasinet.


Ny flott industritråler til Hanstholm

$
0
0

Rederiet inngikk kontrakt om nybygget sommeren 2016, og fartøyet skulle etter planen vært overlevert rundt årsskiftet 2018/19, men ble ikke overlevert før i slutten av september på grunn av forsinkelser ved det polske skrogverftet.

Bak rederiet står skipper Benny Rasmussen og hans familie. Hans sønner Jens og Jonas er begge både medeiere, mannskap på fartøyet og aktive i rederiets aktiviteter på land. Benny Rasmussen kjøpte sitt første fiskefartøy i 1980. Fartøyet Lingbank, som nå er skiftet ut, ble bygget i 1985 og kjøpt av Rasmussen i 2005. Dette fartøyet ble solgt til et kanadisk rederi i mars.

Strengere kvalitetskrav

Når rederiet denne gang satser på et nybygg, er det mye på grunn av stadig nye og strengere kvalitetskrav til industrifisk. Det har derfor under byggingen vært stort fokus på RSW-tankene og RSW-anlegget for å få optimal kjøling på fangsten.

Akter på styrhuset er det full oversikt og kontroll på trålvinsjer, tromler og alt som skjer på tråldekket.
Akter på styrhuset er det full oversikt og kontroll på trålvinsjer, tromler og alt som skjer på tråldekket.

Skipets åtte RSW-tanker har kapasitet på 1355 kubikkmeter. MMC har levert to anlegg som hver har en effekt på 640 kW/550.000 kCal/time. To sirkulasjonspumper, hver med kapasitet på 500 kubikkmeter, sørger for god sirkulasjon og fordeling av kjøling. MMC har også levert et vakuumsystem med tre kompressoraggregater, hver med effekt på 66 kW, og to tanker, hver på 3200 liter.

Styrhuset er elegant og praktisk utformet.
Styrhuset er elegant og praktisk utformet.

En aldrende industrifiskflåte

Ifølge verftet er Lingbank et helt nyutviklet design hvor det er stort fokus på effektivitet og sikkerhet. Innredning og arrangement om bord er skreddersydd i henhold til ønsker fra rederiet. Nå håper verftet at dette nye fartøyet vil få andre danske redere til å skifte ut sine fartøy. Den danske industrifiskflåten består stort sett av eldre skip.

Verftet har tidligere vist seg flinke til å treffe ulike trender i fiskebåtmarkedet. Først da de utviklet store pelagiske trålere og snurpere. I løpet av få år sikret verftet seg et stort antall ordrer fra redere i Norge, de britiske øyer, Danmark og Sverige, og de ble raskt et av Europas ledende verft innen pelagiske trålere og snurpere. Nå har de også to pelagiske fartøyer under bygging til islandsk reder.

Når markedet for pelagiske fartøyer synes å slakke av i den senere tid, har de satset på trålere rundt 30 til 40 meters lengde, og har allerede fem trålere med lengde fra 28 til 36 meter ordreboken.

Den danske industrifiskflåten er for lengst moden for fornying. Både den solgte Lingbank og flere andre industrifisktrålere er kunder hos Karstensens Skibsværft. I 1997 forlenget verftet Rasmussen sin første Lingbank. Det er nok derfor med stor spenning verftet leverte Lingbank. Den kan bli startskuddet for et nytt «eventyr».

Hovedmotor er en MAN 8L27/38 som yter 2920 kW.
Hovedmotor er en MAN 8L27/38 som yter 2920 kW.

Innovative løsninger

Ifølge informasjon fra verftet har rederiet vært opptatt av innovative løsninger, spesielt med vekt på å skape optimale arbeidsforhold, sikkerhet og komfort for mannskapet. Skroget er spesielt utformet for å fungere best mulig i forhold til Lingbank sin driftsprofil. Det er også satset på elektriske vinsjer og andre tiltak for å redusere energiforbruket. Bare dette alene plasserer denne tråleren teknologisk sett mange hestehoder foran resten av den danske industrifiskflåten.

Vinsjanlegget består blant annet av to trålvinsjer og to netttromler, alle med pull på 60 tonn, en frelservinsj med pull på 38 tonn og en fortøyningsvinsj med pull på 6,6 tonn, alle levert av MacGregor Rapp Marine. For denne leverandøren er det også en fjær i hatten at de har levert kran på fordekket og en nettkran akter, og kan sies å ha fått full pott i konkurransen om å levere dekksutstyr, selv om irske SeaQuest sikret seg leveranse av to 18 tommers fiskepumper.

Separatorer for smørolje og diesel er levert av Alfa Laval.
Separatorer for smørolje og diesel er levert av Alfa Laval.

Fleksibel el-forsyning

Fremdrift besørges av en MAN 8L27/38 som yter 2920 kW ved 800 rpm. Denne er koblet til et Brunvold Volda reduksjonsgir som reduserer omdreiningen fra 800 til 128 rpm. Propellene, som har en diameter på 3800 millimeter, er også levert av Brunvoll Volda. Det samme gjelder to sidepropeller som hver har en ytelse på 545 hestekrefter.

Ett lyst og fint dagrom som vel blir mest brukt når fartøyet er i havn. Mye av fi sket foregår i relativt kort avstand fra fabrikkene.
Ett lyst og fint dagrom som vel blir mest brukt når fartøyet er i havn.Mye av fisket foregår i relativt kort avstand fra fabrikkene.

På akslingen er det koblet en AvK Cummins DSG 1200 kW vannkjølt akselgenerator. I tillegg har nybygget to Scania DI13 hjelpemotorer, hver med ytelse på 400 kWe ved 1800 rpm, som sørger for strømforsyning.

Under fiske, når fartøyet sitt elektriske vinsjanlegg brukes mer eller mindre kontinuerlig, vil hovedgirets PTO og dermed akselgeneratoren være koblet inn. Når det er behov for full kraft på vinsjer og tromler vil de ikke være behov for full ytelse på hovedmotor. Den vil da bli brukt delvis til fremdrift, delvis til strømforsyning og det vil da ikke være bruk for drift av hjelpemotorene. Skulle det være ønske eller behov for ytterligere kraft på fremdriftsanlegget, er den ene hjelpemotoren stor nok til å dekke fartøyet sitt normale elektrisitetsbehov.

Best utrustede industritråler

Styrehuset er montert høyt og har 360 graders sikt. I det velutstyrte styrhuset er det satset på 55 tommers storskjermer. Fiskeletingsutstyret består blant annet av en Simrad ST93 lavfrekvens sonar, en Simrad CS90 mellomfrekvens sonar, en Simrad SN90 baugskannersonar og to Simrad ES-80 ekkolodd. Det finnes også en WASSP 3D sonar, to Simrad FS70 trålsonarer og et Scanmar Scanbas 365 system for overvåkning av trål. Med denne elektronikkpakken burde skipet være den desidert best utrustede industrifisktråleren i Danmark.

Detaljer som lyssetting skaper et flott interiør. Det er levert og designet av Maritime Montering
Detaljer som lyssetting skaper et flott interiør. Det er levert og designet av Maritime Montering

På prøveturene før overlevering gjorde Lingbank en snittfart på 15,4 knop. Når mye av fiskeriet, for eksempel etter tobis, foregår bare noe få timers seilas fra nærmeste fiskemelfabrikk, burde det tyde på at fartøyet vil bli en effektiv fangstleverandør.

The post Ny flott industritråler til Hanstholm appeared first on Kystmagasinet.

På rett kurs i det grønne skiftet

$
0
0

Atlantic, som eies av Atlantic Longline AS i Ålesund og er designet av Skipsteknisk AS, kastet 9. januar loss fra Tersan Skipsverft i Tyrkia. 64 meter lange og 14 meter brede Atlantic, er et svært innovativt fiskefartøy både med hensyn til fremdriftssystem, og redskapsfleksibilitet. Fiskefartøyet er Norges første som er arrangert for å kunne fiske med både autoline og snurrevad. Dette er muliggjort gjennom myndighetenes bestemmelse om å åpne for friere redskapsvalg.

I år har Atlantic en kvote på 585 tonn hyse, 709 tonn sei, 60 tonn torsk i Nordsjøen og 1330 tonn torsk nord for 62. breddegrad. Autolineanlegget som er levert av Mustad, har hele 72.000 kroker. Med en slik kapasitet krever det også effektiv behandling av fisken om bord.

Stor frysekapasitet

For å kunne klare å håndtere et godt fiske på en god måte er det bygget en effektiv fabrikk og installert frysekapasitet på hele 70 tonn i døgnet. Fabrikken levert av Optimar og er tilnærmet fullautomatisert, fra fisken hales om bord til den er ferdig sortert etter art og størrelse, sløyd, fryst, pakket og palletert i fartøyets fryserom.

Det er også installert en filetlinje. Spesielt i Storbritannia er det god etterspørsel etter linefanget fiskefilet. Fisk tatt på line har, i det britiske markedet, renomme som bedre enn fisk tatt på garn eller med trål. Derfor merkes mange produkter med fangstmetode.

Det er Florvaag Elektronikk AS som har utstyrt det flotte styrhuset.
Det er Florvaag Elektronikk AS som har utstyrt det flotte styrhuset.

Fokus på dyrevelferd

Det nye fiskefartøyet har også fokus på dyrevelferd. Når fisken kommer om bord blir den bedøvet for den blir bløgget for hånd. I tillegg blir alt fiskeavskjær tatt vare på. Dette vil bli solgt som råstoff til produksjon av blant annet fiske- og dyrefor.

Rederiet er også medeier i bedriften Eco-Bait AS i Måløy, et selskap som driver med utvikling av kunstig agn til linefiske. På sikt er ønsket at linebåter skal kunne fiske like effektivt, eller bedre, med kunstig agn som erstatning for fisk og akkar som brukes i dag. Det vil gjøre mer fisk tilgjengelig som mat og sannsynligvis også redusere utgiftene til agn.

Her er skjermene i bruk i styrhuset når Atlantic befinner seg sørvest av byen Sagres på Algarvekysten, lengst sør i Portugal.
Her er skjermene i bruk i styrhuset når Atlantic befinner seg sørvest av byen Sagres på Algarvekysten, lengst sør i Portugal.

Batterihybrid fremdrift

Atlantic er utstyrt med dieselelektrisk fremdrift og batteripakke. Dette er den første autolinebåten som er utstyrt med batteripakke. Hovedmotor er en Yanmar 6EY26AW som yter 1920 kW. Siden fartøyet i lange perioder ligger og haler line, er det også perioder med mindre kraftbehov, enn når fartøyet setter line. Planen er å utnytte batteriet som energikilde ved haling av line, og så bruke hovedmotoren når line settes.

Lading av batteripakken skjer ved å overføre overskuddselektrisitet, såkalt «peak shaving». Selv om det er installert det aller siste av «power management system», vil det alltid være perioder hvor for mye elektrisitet blir produsert. Uten batteripakke ville denne energien gått tapt.

Det er Florvaag Elektronikk AS som har utstyrt det flotte styrhuset.
Det er Florvaag Elektronikk AS som har utstyrt det flotte styrhuset.

Lave klimagassutslipp

For fiskefartøyer som går ut på korte turer, gjerne timer eller en dag, er det enklere å bruke bare elektrisk fremdrift. En linebåt som Atlantic er på havet i opptil en måneds tid av gangen uten mulighet for å lade med landstrøm. Da er det ikke mulig å operere på bare elektrisk fremdrift. Den grønne løsningen blir da å redusere behovet for strøm og sørge for at ingen strøm går til spille.

Batteripakken, kombinert med at båten har NOx-rensing (påbudt), gjør utslippene av klimagasser lave. Sannsynligvis blir utslippene av klimagass per kilo fisk som fiskes, blant de laveste, eller den laveste, for alle større linefartøy. Etter som forbrukerne blir mer bevisste på hvor mye klimagassutslipp mat skaper, vil merking av klimagassutslipp bli vanlig. Når dette tvinger seg frem vil Atlantic ha en stor fordel i markedet.

Dette er en av flere salonger i styrhuset.
Dette er en av flere salonger i styrhuset.

Flotteste styrhuset i lineflåten

Det er også miljøvennlig å finne fisken raskt, slik at fartøyet ikke seiler unødig på leting etter fisk. Ifølge daglig leder Tore Florvåg i Florvaag Elektronikk AS, som har installert det elektroniske utstyret i styrhuset, er skipet utstyrt med den mest avanserte elektronikkpakken på en linebåt noen gang. – I utstyret om bord inngår vår egenutviklede skjermstyring som vi nå har solgt til cirka 40 fartøy. Det gir god driftssikkerhet, er svært brukervennlig og fornuftig priset. Her inngår favorittprogram for ulike monitoroppsett, dimming av skjermer og start/stopp slepestrek.

I tillegg har Atlantic valgt monitorvegg med 43 tommer store skjermer i styrhuset. Det er installert to i høyden for å gjøre det enklere for skipper å få full oversikt og enkelt kunne tyde informasjonen på skjermene, sier Florvaag.

En fin innredet salong er bare ett av flere steder mannskapet kan slappe av.
En fin innredet salong er bare ett av flere steder mannskapet kan slappe av.

Elektronikk fra øverste hylle

Ifølge Florvaag er det også valgt en elektronikkpakke fra øverste hylle. Elektronikken til navigasjon består blant annet av Furuno Radar/ECDIS hvor kartradare benytter godkjente ECDIS kart. I tillegg er det både Olex og TimeZero fiskeriplottere. Det er også installert to separate autopilotsystemer og Simrad AP70 med truster kontroll.

Elektronikken for fiskeleting er ifølge Florvaag trolig lineflåtens mest avanserte. Den består blant annet av et Simrad SN90 multistråleekkolodd, WASSP F3X-L,80Khz multistrålelodd med integrasjon for tegning av hard/bløt bunn til Max Sea TimeZero, Furuno DFF3 ekkolodd med fri syntesizersender/mottaker, og Furuno FCV-2100 ekkolodd. Kommunikasjonsutstyret består av en Sailor GMDSS og Furuno VSAT.

Det er en stor messe med hele fjorten sitteplasser og god plass til å sette frem buffeter.
Det er en stor messe med hele fjorten sitteplasser og god plass til å sette frem buffeter.

Levert nesten på tiden

Når fiskefartøyer bygges er ofte store forsinkelser vanlig. I kontrakten med verftet var det avtalt levering 18. oktober i fjor. En forsinkelse på tre måneder er å regne som en mindre forsinkelse i dette spesielle prosjektet. Og det er mindre enn hva som i senere tid har vært tilfelle ved svært mange fiskebåtprosjekter ved ulike verft. Da kontrakten med verftet ble inngått uttalte skipper og daglig leder Kjell-Gunnar Hoddevik:

– Vi ser at dette verftet de siste årene har levert noen av de største og flotteste fiskefartøyene i verden, og vi er derfor trygge på at vi får et sluttresultat som vil innfri våre forventninger.

I en julehilsen i desember, var tonen like positiv:

– Godt nyttår til alle venner og samarbeidspartnere. 2019 har vert et fantastisk år med mange nye opplevelser og erfaringer. Mye av tiden har vært brukt til byggingen av nye Atlantic ved Tersan FB Shipyard i Tyrkia. Nå nærmer det seg slutten på Tyrkia-eventyret.

Jeg kan med hånden på hjertet si at erfaringen her hos Tersan har vert bare positive. Maken til vennlige folk skal en lete lenge etter. Om en ukes tid setter vi kursen for Norge med ny skute, noe vi har jobbet for å få oppleve hele livet. Dette har vert drømmen. Takk til all som har vert med oss på denne reisen, skriver Hoddevik i hilsnenen som er lagt ut på Facebook. Bedre skussmål kan et verft vanskelig få.

På vei fra Tyrkia til Ålesund i fint vær.
På vei fra Tyrkia til Ålesund i fint vær.

Solgte til Færøyene

Fartøyets eiere er Johnny Terje Årvik fra Fiskå og Kjell-Gunnar Hoddevik fra Ålesund med 45,7 prosent hver, og Jan-Ove Langeland fra Svelgen med 8,6 prosent. Båten som Atlantic erstatter, hadde også navnet Atlantic. Dette var en autolinebåt med lengde på 44,85 meter og en bredde på 10,50 meter. Den ble overlevert i 1998 som Førde Junior fra verftet Solstrand AS i Tomrefjord. I 2004 ble Førde Junior solgt og skiftet da navn til Atlantic.

Styrhuset er laget med store vinder som slipper inn mye lys, gir god oversikt, samtidig som styrhuset er et trivelig sted å oppholde seg.
Styrhuset er laget med store vinder som slipper inn mye lys, gir god oversikt, samtidig som styrhuset er et trivelig sted å oppholde seg.

 

The post På rett kurs i det grønne skiftet appeared first on Kystmagasinet.

Ny avansert brønnbåt overlevert fra Aas Mek. Verksted

$
0
0

Båten er utstyrt og arrangert spesielt for føring av levende fisk i lukket system, som rederiet har spesialisert seg på gjennom 16 år. Den er også utrustet med dewater laste/losse system for ferskvannsbehandling av fisken. Videre er nybygget arrangert for sortering, smolt transport, avlusing med filter for oppsamling av lus og UV-behandling av alt sirkulasjonsvann. Fartøyet er spesielt konstruert for å kunne trykklosse med en trykkhøyde på opptil 15 meter. Dette er arrangert spesielt for å kunne trykklosse direkte til slakteri eller mottakstanker på land.

Innredning

Ronja Islander har innredningsfasiliteter for ti personer, fordelt på seks enmannslugarer og to tomannslugarer, alle med dusj og toalett. Båten er arrangert med stor og romslig messe og salong, bysse, kjøl- og fryserom, vaskerom, garderobe, kaffebar, trimrom, laboratorium med mer. Styrehuset har tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle systemer, fjernstyring av all last og fiskehåndtering med mer. Av utstyr ellers kan nevnes vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i henhold til de strengeste kravene. Nybygget er også godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler.

Lastearrangement

Lasterommet er på totalt 1800m3 fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem. For lasting og lossing av levende fisk er båten arrangert med trykk laste- og lossesystem med fisketellere, for trykklossing også til land opp til 15 meters trykkhøyde. I tillegg er det montert et dobbelt vakuumpumpeanlegg med 2 x 6000 liters tanker. Båten er spesielt arrangert for lukket transport med CO2 luftere, RSW kjøling, oksygenering med mer for behandling av vannet i lasterommene i forbindelse med transport av smolt, syk fisk, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner og lignende.

Nybygget er utstyrt med filter- og UV-anlegg med kapasitet for behandling av vann inn eller ut av lasterommene. Sirkulasjonssystemet er også arrangert med egne filter for oppsamling av lus i forbindelse med avlusing av fisken. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff/ lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land for analyse eller destruksjon.

Det nye fartøyet til Sølvtrans Wellboat er nesten 70 meter langt og svært avansert.
Det nye fartøyet til Sølvtrans Wellboat er nesten 70 meter langt og svært avansert.

System for overvåking

Det finnes et eget system om bord for separering av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing med ferskvannsbading og gjenbruk av ferskvannet, og bruk av over og undertrykkslasting uten bruk av vakuumpumpe. Båten har også et eget system for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem, og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. For transport av fisk med lukket system er det montert stor kapasitet med CO2 strippere for avgassing av vannet for fjerning av CO2 og regulering av PH.

Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervannskamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport.

For rengjøring og desinfi sering av lasterom og rørsystem er det montert et automatisk vaskeog desinfiseringssystem, samt manuelle høytrykksvaskere og ozon desinfi seringssystem.

Dekksutstyr

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire Palfinger kraner på dekk, to på 26 t/m og to på 24 t/m for nothåndtering. Det er i tillegg montert kapstans, trommel vinsjer for assistanse ved merdene, ankervinsjer og fortøyningsvinsjer. For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert Aqua Scan og Vaki fisketellere, samt Vaki smolttellere og tørrteller på sorteringsmaskin.

Maskineri

I maskinrommet er det montert en hovedmotor type Yanmar 6EY26W på 1920 kW ved 750 rpm, som er tilkoplet et Brunvoll Volda gear og propellanlegg. Strømproduksjon besørges av to Nogva Cummins QSK50-DM1, hver på 1628 kW v/1800 rpm, samt et havneaggregat type Nogva Scania type DI 13 75 M på 323 kW.

Alle motorer er utstyrt med IMOTier III NOx eksos renseanlegg som gir sterkt redusert utslipp til luft. For best mulig manøvrering er det montert sidepropell forut og akter på 450 kW og 300 kW av type Brunvoll Volda. Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

Rederiet

Sølvtrans AS, som mottar skipet, er hjemmehørende i Ålesund. Dette er verdens største brønnbåtrederi og selskapet driver transport av levende fisk, hovedsakelig laks og ørret. Sølvtrans har med dette fartøyet 24 fartøy i drift. Dette inkluderer fartøyene i Chile hvor Sølvtrans er deleier. Alle fartøyene går i stor grad på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada, Tasmania og Chile. Selskapet ble etablert i 1986 av konsernsjef Roger Halsebakk.

The post Ny avansert brønnbåt overlevert fra Aas Mek. Verksted appeared first on Kystmagasinet.

Leverte jubileumsbåt til Sølvtrans

$
0
0

Dette var det andre nybygget Aas Mek. Verksted AS leverte til Sølvtrans i løpet av en uke, og den 30. båten verftet har bygget til Sølvtrans AS. I tillegg til at dette er verftets bygg nr. 200, kan dette sies å være en jubileumsbåt både for rederi og verft. Det er derfor veldig passende at båten har fått navnet Ronjafi sk, som også var navnet på den første båten Aas Mek. Verksted AS leverte til Sølvtrans i 1995.

Arrangement

Det er ikke noe å si på fasilitetene og størrelsen på den velutstyrte broen
Det er ikke noe å si på fasilitetene og størrelsen på den velutstyrte broen.

Nybygget er av verftets eget design av typen AAS 2502 ST med en lastekapasitet på 2500 m3.

Båten er søsterskip til Aas Mek. Verksted AS sitt bygg nr. 199 som ble levert til samme rederi i juli i år. Dette er et design med lavt dypgående i forhold til lastekapasiteten, spesielt tilpasset operasjoner i Skottland og for transport av smolt og postsmolt med anløp av smoltanlegg og områder som kan være vanskelig tilgjengelig enkelte steder med for stort dypgående.

Nybygget er designet med rederiets sirkulasjonsprinsipp med sideveis sirkulasjon i lasterommene, spesielt beregnet på lukket transport. Båten er arrangert for transport av smolt og slaktefisk i åpent og lukket system samt ferskvannsbehandling for avlusing, og for å være servicefartøy for oppdrettsanlegg. Ronjafisk er også utstyrt med filter og UV system for vannrensing for smolttransport, avlusing og behandling av alt utslipp til sjø.

Innredning

Det er ikke noe å si på fasilitetene og størrelsen på den velutstyrte broen.
Det er ikke noe å si på fasilitetene og størrelsen på den velutstyrte broen.

Båten er arrangert med innredning for 12 personer i en og 2-mannslugarer med toalett og dusj og gode fasiliteter. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, trimrom. Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system samt fjernstyring av all last og fiske håndtering. Nybygget er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i henhold til de strengeste kravene. Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart.

Lastearrangement

Det er høy komfort for mannskapet om bord på den nye brønnbåten.
Det er høy komfort for mannskapet om bord på den nye brønnbåten.

Lasterommet er på totalt 2500 m3 fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem. Dette gir kapasitet på føring av 375 tonn med levende fisk. Nybygget er designet for å trykklosse til anlegg på land, til sortering, avlusing o.l., uten bruk av vakuumpumpe for mest mulig skånsom behandling av fisken.

Båten er arrangert med stor kapasitet for avgassing av vannet i brønnene med fire CO2 luftere, oksygineringsanlegg med mer for behandling av vannet i lasterommene i forbindelse med lukket transport, ferskvannsbehandling av fisken, transport av smolt, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner og lignende.

M/S Ronjafisk er utstyrt med filteranlegg på all sirkulasjon for utskilling av lus ved avlusing av fisken, system for avsiling av sjøvann og ferskvann ved lasting og lossing i forbindelse med avlusing og AGD behandling ved bruk av ferskvann. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørr stoff/lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

Ozonanlegg for desinfisering

Det er høy komfort for mannskapet om bord på den nye brønnbåten.
Det er høy komfort for mannskapet om bord på den nye brønnbåten.

Båten har system for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. Nybygget er også utstyrt med RSW anlegg for nedkjøling av vannet i lasterommene under transport av fisk i lukket system, med kapasitet på 2200 kW, og som gir en senkning av temperaturen på ca. 1.2 grader C per time.

For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well 3000 for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge- og rapporteringssystem i henhold til nytt regelverk for brønnbåter. Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervannskamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not og lignende i forbindelse med lasting langs merdene.

Videre er nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfisering system «Well Wash». Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfi sering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklusstyrt prosess.

Dekksutstyr

Bilder fra dåpen, der Mrs. Su Cox var gudmor.
Bilder fra dåpen, der Mrs. Su Cox var gudmor.

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fire Palfinger kraner på dekk for slange- og not håndtering. Det er i tillegg montert kapstans, trommel vinsjer for assistanse ved merdene, ankervinsjer og fortøyningsvinsjer. For telling og kontroll av biomasse ved lasting og lossing, er det montert Aqua Scan og Vaki fi sketellere, samt Vaki smolttellere og tørrteller på sorteringsmaskin.

Maskineri

I maskinrommet er det montert en Yanmar 6EY26W hovedmotor som yter 1920 kW ved 750 rpm. Den er koplet til et Brunvoll Volda gir- og propellanlegg. Strømproduksjon besørges av to CAT 3512 C, hver på 1550 kW, samt et havneaggregat type Nogva Scania type DI 13 75 M på 323 kW. For best mulig manøvrering er det montert sidepropell forut og akter, en på 450 kW og den andre på 300 kW, type Brunvoll Volda. Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg.

Bilder fra dåpen, der Mrs. Su Cox var gudmor.
Bilder fra dåpen, der Mrs. Su Cox var gudmor.

Rederiet

Sølvtrans AS, som har mottatt skipet, er hjemmehørende i Ålesund, og er verdens største brønnbåtrederi og driver transport av levende fisk, hovedsakelig laks og ørret. Selskapet har med dette nybygget 25 fartøy i drift, som inkluderer fartøyene i Chile hvor Sølvtrans er deleier. Alle fartøyene går i stor grad på lange kontrakter med oppdrettsselskaper i Norge, Skottland, Canada, Tasmania og Chile. Selskapet ble etablert i 1986 av konsernsjef Roger Halsebakk.

The post Leverte jubileumsbåt til Sølvtrans appeared first on Kystmagasinet.

Havkar Drift AS med ny ProZero-bå

$
0
0

Den åtte meter store servicebåten er utrustet og testet ved ProZero-verftet før overlevering. Det er en rask og fleksibel båt, som er bygget for transport av mannskap og til serviceoppdrag for oppdrettsnæringen.

Selv om båten er designet og optimalisert for transport av mannskap, vil den også fungere til reparasjoner og vedlikehold av maskiner, infrastruktur og andre serviceoppdrag. Båten er bygget med en romslig kabin, som har god plass til hele mannskapet. Kabinen beskytter mannskapet mot omgivelsene, forbedrer komforten og gir ideelle arbeidsforhold om bord.

Den har i tillegg et godt organisert arbeidsdekk, som har robust rekkverk og godt designet bueadgang. Akterdekket er dessuten hevet. Kraftige lysprosjektører på akterdekket gir rikelig med lys når man ikke kan dra nytte av dagslys. Båten er levert med en enkel innenbords dieselmotor og Z-drive, vinsj og ytterligere styrestilling. og er levert med alle godkjente og nødvendige sertifikater for bruk etter nasjonale forskrifter.

SERVICEBÅTEN har gode sjøegenskaper, gir lavt forbruk og høy hastighet. Foto: Tuco Marine.

-Dette fartøyet vil bli benyttet på lokasjoner i Kinn og Bremanger på Vestlandet. Disse lokasjonene hører til Austevoll Melaks, Langøylaks AS og Troland Lakseoppdrett AS, og er driftet av Havkar Drift AS. Dette er lokasjoner som ligger langt fra landstasjonene og er utsatt for mye vær. ProZero-båten gir lavt drivstofforbruk og høy hastighet, og vil forbedredriftskostnadene våre. Vi ser derfor frem til å bruke denne båten i dette området med de krevende været og sjøforholdene, sier administrerende direktør i Havkar Drift AS, Johannes Møgster.

Kjetil Nygård (tv), CEO ProZero Norge, Henrik Sonne, senior prosjektmanager Tuco Marine, Johannes Møgster, CEO Havkar Drift AS, og Kenneth Seljen, driftsansvarlig Havkar Drift AS. Foto: Tuco Marine.

Selve overleverelsen av båten stod ProZero Norge AS for.

The post Havkar Drift AS med ny ProZero-bå appeared first on Kystmagasinet.

Viewing all 148 articles
Browse latest View live