Quantcast
Channel: Nybygg – Kystmagasinet
Viewing all 148 articles
Browse latest View live

Første nybygg fra Slipen på 13 år

$
0
0

M/S «Skarsfjord» er 12,99 m langt og 6,0 meter bredt, og er rigget for snurrevad og not. Det er bygget for en besetning på seks personer, fordelt på tre tomannslugarer. Fartøyet er produsert i Aluminium basert på tegninger fra Marine Design AS.

Sjøsetting.

Dekksmaskineri består av to kombivinsjer, nothaler, ringnål, leggerull, capstan og ankervinsj, samt et hydraulikkanlegg, levert av Lorentzen Hydraulikk AS, Kraner er levert av Meydam. Hovedmotor består av en Deutz 1015 MC, 383 kW, hjelpemotorer av type Deutz 1013MC, 167 Kva og SBA Marine 21 Kva, levert av Frydenbø Industri AS. Gir og propelleranlegg er levert av Finnøy Gir og Propeller AS. Maling er av type International, og fartøyet er forberedt for å kunne føre levende fisk.

Glimt fra et velutstyrt styrehus.

Bysse og salong.

Hydrauliske sidepropeller foran er på 50 hk og bak på 80 hk, levert av Nik. Haugrønning AS. Elektro er utført av Sinus AS, og elektronikkpakke er levert av firma Arne Bjørnvold AS. Innredningsarbeidene er levert av Maritime Montering AS.

Fartøyet er verftets første nybygg på 13 år. Det ble etter levering av verftets bygg nr. 65 – en fabrikktråler for New Zealand, bestemt å satse utelukkende på reparasjonsarbeid. Denne bestemmelsen ble omgjort i forbindelse med byggingen av «Skarsfjord». Verftet hadde et ønske om å ivareta nybyggerkompetansen i bedriften når flere av de erfarne skipsbyggerne nærmer seg pensjonsalder. «Skarsfjord» har vært et interessant prosjekt og verftet har vært svært godt fornøyd med det gode samarbeidet med rederi i byggetiden. Verftet jobber nå med flere interessante prosjekter i dette segmentet og kanskje kommer det flere, heter det i en uttale fra verftet.

The post Første nybygg fra Slipen på 13 år appeared first on Kystmagasinet.


En Seir for klimaet

$
0
0

– Det er havet vi henter inntektene våre fra, så det er klart vi er opptatt av å ta vare på det. Alt annet hadde vært kortsiktig. Derfor ønsker vi å redusere klimafotavtrykket vårt. Da var det kjekt for oss at Enova ville være med på å realisere prosjektet og gjøre båten enda bedre, sier Jostein Urkedal i fiskebåtrederiet Seir.

Gjør fiskeflåten grønnere

Enova bidrar med over 3,4 millioner kroner til prosjektet, som reduserer de årlige utslippene med mer enn 500 tonn CO2.

– For å kutte klimagassutslipp i fiskerinæringen, må rederiene ta i bruk ny teknologi og nye løsninger. Vi fisker nå etter gode klimaprosjekter i næringen, med både rådgiving og økonomisk støtte som agn. Prosjektet med Seir er et godt eksempel på hvordan Enova kan bidra til å gjøre den norske fiskeflåten grønnere, sier markedssjef Petter Hersleth i Enova.

MS Seir får en effektiv motor og strømgenerering som er bedre tilpasset båtens driftsprofil. I tillegg utstyres fiskebåten med en azimuth-thruster (dreibar sidepropell) som kan roteres 360 grader. Dette gjør båten lettere å manøvrere, og åpner for å bruke kun hjelpemotoren store deler av tiden. Begge deler sparer drivstoff og gir i tillegg et mer effektivt fiske.

– Å tilpasse motoren til driftsprofilen er generelt et viktig tiltak. Der har fiskeriene mye å hente. Azimuth-thrustere er ikke så mye brukt at vi kjenner fordelene med dem godt nok for fiskebåter. Derfor er vi glade for at Seir bidrar til å bygge kunnskap og erfaring i bransjen, sier Hersleth.

Tenker globalt, handler lokalt

Fiskebåtrederiet behøvde ikke gå langt utenfor hjemkommunen Haram på Sunnmøre for å sette prosjektet ut i livet. Ålesund-baserte Skipsteknisk AS har designet båten, og det er Vaagland båtbyggeri på Nordmøre som skal bygge den.

Båten blir sjøsatt i 2018, og kommer til å operere langs norskekysten, i Barentshavet, rundt Færøyene, Island, Grønland og Newfoundland.

The post En Seir for klimaet appeared first on Kystmagasinet.

Brønnbåt med nytt design overlevert

$
0
0

Det ble i forbindelse med Havbrukskonferansen på Stord arrangert åpen båt om bord i MS Øystrand ved Nattrutekaien 20. januar. Det kan nevnes at Bømlo Brønnbåtservice AS på Stord har Norges mest moderne brønnbåtflåte og betjener oppdrettskunder i Hordaland og Rogaland. Dette er den 15. brønnbåten Aas Mek. Verksted leverer til rederiet og verftet er stolte av å kunne levere den første av dette nye designet til Bømlo Brønnbåtservice. Sølvtrans AS kjøpte for ett år tilbake 100 prosent av aksjene i Bømlo Brønnbåtservice AS (”BBS”) og Bømlo Holding AS. Sølvtrans AS er verdens største brønnbåtrederi og driver transport av levende fisk, hovedsakelig laks og ørret.

Litt av den flotte broen.

Arrangement

Nybygget er et nyutviklet design med type betegnelsen AAS 3602 STDE med en lastekapasitet på 3600 m2, tilsvarende 540 tonn med levende laks. Det nye designet er utviklet av verftet på basis av deres lange erfaring med denne type fartøy, og er skrogmessig uttestet i modelltanken i Trondheim for optimalisering av skroglinjer for lavest mulig energiforbruk og størst mulig fart på last og ballast.

Sirkulasjonen i lasterommet er optimalisert med CFD analyse for å få best mulig vannkvalitet under transport og avlusing. Skrogkonseptet er en videreutvikling av Aas Mek. Verksted sitt spesielle forskipsdesign som gir roligere bevegelser i dårlig vær, lavere energiforbruk og redusert stress på både fisken og mannskapet. Båten er arrangert for åpen og lukket transport, sortering, smolttransport, avlusing med filter for oppsamling av lus og UV-behandling av alt sirkulasjonsvann.

Innredning

Båten er arrangert med elleve enmannslugarer med toalett og dusj, TV, musikkanlegg og sofagruppe. Ellers har skipet topp utstyrt messe og bysse, kaffebar ved arbeidsdekk, TV-stue, salong med panorama utsikt, kino, trimrom, samt skye lounge med Jacuzzi og sittegruppe på toppen av styrhuset med 360 graders panoramautsikt. Styrehuset er arrangert med tre operatørposisjoner for manøvrering av båten, fjernstyringssystem for drift og overvåking av alle system, fjernstyring av all last og fiske håndtering. Båten er utstyrt med vakuumtoalettsystem og kloakkrensing i henhold til strengeste krav. Båten er godt utstyrt med elektronisk utstyr i henhold til fartsområde og regler for Europeisk fart.

Ikke noe å si på fasilitetene i salong og messe.

Lastearrangement

Lasterommet er på totalt 3600 m3 fordelt på to rom med skyveskott og trengesystem. For lasting og lossing av levende fisk er båten arrangert med trykk laste- og lossesystem med fisketellere, for trykklossing også til land opp til 10 m trykkhøyde. Det er montert to doble vakuumpumpeanlegg med 4 x 6400 l tanker. Lastesystemet er arrangert med avsiling for sjøvann og ferskvann for bruk ved ferskvannsbading av fisken for avlusing og amøbe behandling.

Båten er spesielt arrangert med CO2 luftere, oksyginering med mer for behandling av vannet i lasterommene i forbindelse med lukket transport, transport av smolt, syk fisk, transport gjennom soner med spesielle restriksjoner og lignende. Den er videre utstyrt med filter og UV anlegg med kapasitet for behandling av alt sirkulert vann ved UV lukket transport, smolttransport og lignende.

Sirkulasjonssystemet er også arrangert med egne filter for oppsamling av lus i forbindelse med avlusing av fisken. Alt avløpsvann fra lusefilter kjøres gjennom egne filter for utskilling av tørrstoff / lus og videre UV behandling av det rensede avløpsvannet. All lus samles opp i beholder som destrueres om bord eller leveres til land.

Nybygget har en flott kino.

Overvåkingssystemer

Nybygget har system for overvåking av oksygennivå og vannkvalitet i brønnen, produksjon og innblanding av oksygen i lasterommet, ozonanlegg for desinfisering av lasterom og rørsystem og også selve vannet i lasterommet som har vært i kontakt med fisken etter utlossing. For overvåking av last og system er det montert et automasjons- og overvåkingssystem type Well 3000 for lastovervåking, tankpeiling, alarmanlegg, fjernstyring av sirkulasjonssystemet og automatisk logge og rapporteringssystem iht. nytt regelverk for brønnbåter.

Alle system, maskineri, overvåking og lignende fjernstyres og logges fra bro via automasjonsanlegg. Båten er også utstyrt med lys og undervanns kamera for overvåking av fisken i lasterommet under lasting og transport. Kamera er også montert utvendig undervanns på båten for å overvåke lasteslanger, not og lignende i forbindelse med lasting langs mærene. Nybygget er utstyrt med verftets spesialutviklede vaske- og desinfiseringssytem “Well Wash”. Dette systemet er et helautomatisk vaskesystem for vask og desinfisering av lasterommene, sirkulasjonsrørene, vakuumanlegget, laste- og lossesystemet og CO2-luftere i en automatisk syklus styrt prosess.

Jacuzzi er rette stedet å være etter en travel dag i jobb.

Dekksutstyr og maskineri

For håndtering av lasteslanger og assistanse på merdene, er det montert fem Palfinger kraner på dekk. Én på 75 t/m, tre på 48 t/m og en proviantkran akter på 23 t/m. Det er i tillegg montert fire 5 t capstans for assistanse ved merdene. Båten er utstyrt med to ankervinsjer og fem fortøyningsvinsjer. Det er montert Aqua Scan fisketellere, samt Vaki smolttellere og tørrteller på sorteringsmaskin.

For optimal økonomisk og miljømessig drift, er båten utstyrt med Siemens Blue Drive Dieselelektrisk fremdriftssystem på 3000 kW. Strømproduksjon besørges av 4 stk CAT 3512C hjelpemotorer, hver med en kapasitet på 1550 kW og totalt 6200 kW. I tillegg er det installert 1 stk 200 kW Scania DI 13 75M havne- / nødaggregat. Båten er utstyrt med Scana Volda AG 680K gear og propellanlegg med 3 m propell i dyse, 2 stk Brunvoll FU-63-LTC sidepropeller hver på 700 kW, og Rolls-Royce SR662 FCP styremaskin og FB-H flap ror.

Tekniske opplysninger

Lengde o.a.                79,80 m

Lengde p.p.                77,12 m

Bredde                       16,00 m

Dybde i riss                7,60 m

Tonnasje                     3401 BT

Lasteromskapasitet     3600 m3

Servicefart                  14,5 knop

Fartsområde               Europeisk fart

 

The post Brønnbåt med nytt design overlevert appeared first on Kystmagasinet.

Ny avansert dansk fiskebåt til Kjeldsen

$
0
0

Stefanie var uten tvil fiskebåtreder Henning Kjeldsen sin største julepresang, da hun ble overlevert i Hanstholm et par dager før jul. I september i fjor fikk han, som tidligere omtalt i Kystmagasinet, overlevert 16,35 meter lange Sønderstrand fra Bredgaards Baadeværft A/S i Saxkøbing. Det er derved det andre nybygg på kort tid Kjeldsen får overlevert.

Stefanie har skipper Brian Bloch Larsen med som partner. Han har mange års erfaring fra fiske etter rødspette, og kommer med mye erfaring og kunnskap som blir nyttig for Kjeldsen, som nå er blant de største aktørene i rødspettefisket.

Utstyrt med en «state of the art» Jansen Teknik F80 sløyemaskin for rødspette, og automatisk sortering av rødspettene etter vekt, tar Stefanie det danske rødspettefiskeriet til et nytt teknologisk nivå. I tillegg til sløymaskinen fra nederlandske Jansen Teknik, har det nederlandske selskapet VSU Holland, som har levert fabrikken, også integrert et vektsystem fra Marelec.

Kynde og Toft har ikke bare hatt hovedentreprise på å ustyre Stefanie, de har også levert og installert alt av vinsjer, tromler og annet hydraulisk utstyr.

Designet av Vestværftet

Skipet er designet av Vestværftet i Hvide Sande. Skroget ble bygget i Litauen ved Riga Shipyard (Rigas Kugu Būvētava) er deretter utstyrt av Kynde & Toft A/S i Thyborøn. Vestværftet har ifølge administrerende direktør ikke kapasitet til å bygge alle de fartøyer som de får forespørsel om. Det er full aktivitet ved verftet i Hvide Sande, hvor blant annet den 34,85 meter lange kombinerte snurrevad- og notbåten Knut Olav bygges for Knut Olav AS i Sørvågen i Moskenes. For å klare å bygge nok av verftets populære egendesignede fartøyer blir noen nå utstyrt ved ulike verft i Danmark og de britiske øyer.

Styrhuset er stort og oversiktlig med gode skipperstoler fra Norsap.

Fire tromler med ulik redskap

Stefanie har blitt utstyrt med fire trommer, to for trål og to for snurrevad. Dette gjør det mulig å skifte fra trål til snurrevad på kort tid. Snurrevadet er det som korrekt heter skotsk snurrevad, eller på dansk «fly shooter». Det hydrauliske fiske- og dekksutstyret er i sin helhet produsert og installert av Kynde og Toft i Thyborøn. utstyr er alle produsert og installert av Kynde & Toft.

Trål og snurrevad er laget av av Thyborøn Trawlbinderi, en lokal produsent som eies av fartøyets eier Henning Kjeldsen. Tråldørene er av merket Thyborøn Trawldoor som lages av Thyborøn Skipssmedie, som i likhet med Thyborøn Trawlbinderi har sine produksjonslokaler bare meter fra Kynde og Toft A/S.

Kynde og Toft har ikke bare hatt hovedentreprise på å ustyre Stefanie, de har også levert og installert alt av vinsjer, tromler og annet hydraulisk utstyr. Utstyrt med to trål og to snurrevad kan Stefanie raskt skifte bruk for å hele tiden kunne fiske effektivt.

Ifølge Bent Larsen ved Thyborøn Trawlbinderi er det ene er snurrevadet utviklet for fisk som står høyt oppe, mens det andre er en rock-hoppervad for hardbunn. De to trålene er utstyrt med henholdsvis 8 tommers og 14 tommers rock-hoppers, – sistnevnte for bruk på hard steinbunn. Stefanie er en av bare en håndfull større kombinerte snurrevad- og hekktrålere i Danmark. I følge skipet registeret er hun også det største fartøyet av denne type i den danske flåten.

Det er god oversikt over både tråldekk, og via videoovervåkning over fabrikken.

Kan tjene på dårlig vær

Når vi sjekket AIS første gang seilte Stefanie i vest-nordvestlig retning vest av Jæren. I følge AIS informasjon gjorde hun 9,6 knop (kompensert for 0,8 knop motstrøm) i vestlig vind med styrke på 12 m/s og 3-4 meter dønninger. Værmeldingen var økende til 20 – 2 m/s og bølgehøyde 6 – 8 meter. Ifølge skipper, Brian, har fartøyet oppført seg perfekt i grov sjø. Men med denne meldingen valgte han å gå tilbake til Hanstholm.

En svært stor andel av det danske fisket utføres av små trålere, snurrevadbåter og garnbåter. I vintermånedene blir det mye landligge, og derved uforutsigbare fangstvolum. Større fartøy som Stefanie vil være i stand til å fiske når andre fartøy søker havn. De vil da kunne dra fordel av høyere priser som følge av lave kvantum til salgs på auksjonene.

Hovedmotor er en Mistsubishi som sparker fra med 911 hestekrefter.

Mitsubishi hovedmotor

Hovedmotor er en Mitsubishi S6U-MPTK som produserer en effekt på 680 kW (911 hestekrefter). Generatorene er basert på motorer fra John Deere, produsert av West Diesel A/S, som også har levert og installert hovedmotor. Hver generator produserer 125 kWe.

En Flatfish F80 sørger for effektiv og rask sløying av rødspetter.

Fisken sorteres klar for auksjon og lagres i kjølerom.

Det har i følge skipper ikke vært behov for å avbryte fisket og gå tilbake til havn for eventuelle justeringer av utstyret etter overlevering av fartøyet. Det som har vært nødvendig av justeringer har blitt gjort mens fartøyet har levert fangstene ved auksjonen i Hanstholm.

Både messe og lounge er integrert med byssen i en åpen løsning.

Stefanie vil på grunn av fartøyets fangstkapasitet sannsynligvis i hovedsak losse i Hanstholm. Strategien kan se ut til å være å la Sønderstrand, som er mindre, levere sine fangster av rødspette til auksjonen i Hirtshals og den store Stefanie til auksjonen i Hanstholm. Fiskeauksjon i Hirtshals er mer rettet mot det europeiske detaljistmarkedet, enn auksjonen i Hanstholm som i større grad leverer til store foredlingsvirksomheter i Danmark og andre steder i Europa. Stefanie vil selvsagt fiske annet enn bare rødspetter.

 

The post Ny avansert dansk fiskebåt til Kjeldsen appeared first on Kystmagasinet.

Ny kontrakt for Larsnes Mek Verksted

$
0
0

Nye Hovden Viking er nybygg nr 3 til samme rederi med levering av første Hovden Senior i juni 1996, Hovden Viking i Januar 2007 og levering av nye Hovden Viking medio 2018.

Skroget skal bygges i Gdansk i Polen.

Fartøyet er designet og utviklet av Rolls-Royce Marine  AS som også skal levere en god del av hovedutstyret. I tillegg vil det bli utstyr fra mange lokale leverandører i nærområde.

Fartøyet har en lengde på 46  m og bredde på 12 m. Båten blir rigget for snurpe- og snurrevadfiske og også med trålgalge for senere mulighet for tråling. Fartøyet er designet med 6 RSW-tanker. 2 av tankene er rigget for levandefisk og i tillegg fryseisolert.   I tillegg skal båten rigges med sug fra not og på hoveddekk blir det montert fabrikk for behandling av kvitfisk.

Innredningen blir arrangert for 12 personer i  4 enkeltmannslugarer og 4 to-mannslugarer.

Nye Hovden Viking vil fremstå som et av de mest moderne fartøyene i kystflåten.

The post Ny kontrakt for Larsnes Mek Verksted appeared first on Kystmagasinet.

Ronja Ocean levert frå Myklebust Verft i dag

$
0
0

Sølvtrans er eit av verdas største brønnbåtreiarlag, og Ronja Ocean er fartøy nummer 22 i flåten til selskapet. Enda ein brønnbåt er under bygging for Sølvtrans ved Myklebust Verft, med levering til hausten 2017. Ronja Ocean vart døypt i Ålesund 4. mars, med Lisbeth Berg Hansen som gudmor. Det nær 80 meter lange fartøyet er av typen NVC 387 frå Rolls-Royce, og fiskehandteringsutstyret frå MMC i Herøy.

Kleven er landets største norskeigde skipsbyggingskonsern. Konsernet leverer store og teknologisk avanserte fartøy for norske og internasjonale kundar. Kleven har flytta ein større del av byggeprosessen heim til Noreg, og går med dette mot straumen i norsk skipsbygging. Konsernet har to verft: Kleven Verft AS i Ulsteinvik og Myklebust Verft AS i Gursken i Sande kommune.

The post Ronja Ocean levert frå Myklebust Verft i dag appeared first on Kystmagasinet.

Vil bygge reketråler til 400 millioner kroner

$
0
0

Remøytrål vil bli utstyrt med en MAN 10L3244 som yter 8.150 hestekrefter. Planen er at tråleren, som er designet av Skipsteknisk AS i Ålesund, skal kunne leveres fra verft i 2019. Finansiering vil være 100 millioner kroner i lån fra bank og like mye fra Innovasjon Norge, i tillegg til 200 millioner kroner i egenkapital. Bak rederiet Remøy Sea Trawl AS står Jack Remøy. I et brev til Fiskeridirektoratet i forbindelse med søknad om ervervstillatelse av nybygget, opplyser Remøy at rederiet 30. november i fjor fikk ervervstillatelse for fartøyet Flåværing med reketråltillatelse som driftsgrunnlag.

Et annet selskap som kontrolleres av Jack Remøy, Remøy Sea Viking AS, har i lengre tid ventet på at de skulle få tilbake en rekekonsesjon med rettigheter for Grønland. Disse rettighetene mener selskapet at ble urettmessig konfiskert til statens fordel. Prosessen med å få rettighetene tilbake har dratt ut i tid, og de ønsker nå å bruke en rekekonsesjonen tildelt Flåværing på et nybygg hvor det skal benyttes ny patentert trålteknologi.

– Det nye selskapet har som mål å sette en ny standard for tråling. Etter at vårt første patent ble kjent uttalte fiskeriministeren følgende under fiskerimessen i 2000: «Fishing technology has over the years developed rapidly resulting in efficient fishing vessels. Developments in sensor technology, new materials, machinery capacity and new gir systems, like for instance the triple trawl, have contributed to that, skriver Jack Remøy.

Den avanserte reketråleren Remøy Viking, tilhørende rederiet Remøy Sea Viking AS, ble i 2014 tvangssolgt. Den 61 meter lange tråleren heter nå Reval Viking og er hjemmehørende i Estonia. Det er reketråltillatelsen som dette fartøyet hadde, som Jack Remøy forsøker å få tilbake.

– Remøy Sea Viking AS var den aller første i verden med en nybygget tråler for tråling med tre store reketråler ute samtidig. Morselskapet Remøy Sea Group AS innehar patent for trippeltrål i Nord-Atlanteren. De var også de første med dobbeltrål i Norge. Rederiet har som kjent vært den største leverandøren av reker i Norge, skriver Jack Remøy. Han håper nå på godt samarbeid med Fiskeridirektoratet under utvikling av prosjektet.

Blir prosjektet realisert vil den nye reketråleren bli Norges største, og den blir hjemmehørende i Fosnavåg hvor fartøyet, som i dag er Norges største reketråler, 74 meter lange Remøy, også er hjemmehørende. Dette fartøyet ble bygget i 2013. Jack Remøy er ikke involvert i reketråleren Remøy.

The post Vil bygge reketråler til 400 millioner kroner appeared first on Kystmagasinet.

Skifter til større sjark

$
0
0

Fartøyet Julie, som skiftes ut, er en 10,66 meter Selfa-sjark bygget i 2012. Den ble solgt til Stian Tafjord i Sykkulven i april i fjor, og heter nå Fjordfisk. Selv om den nye båten bare er en fot lengre, vil arbeidsplassen om bord bli mye større da den nye sjarken har bredde på 4,7 meter mot 3,98 meter på forrige båt. Knut Sjong har kvote på torsk og blåkveite. Avtalen er at sjarken skal leveres til sommeren eller tidlig høst i år.

The post Skifter til større sjark appeared first on Kystmagasinet.


Nybygg fra Slipen Mek overlevert

$
0
0

Fartøyet er 6,1 meter bred og har et lasterom som rommer 65 kubikkmeter, samt notbinge på 27 kubikkmeter. Det er køyer for et mannskap på seks, fordelt på tre lugarer.

Ifølge søknad om erverv av nybygg har fartøyet en prislapp på cirka 14 millioner kroner, hvorav DNB har gitt lån til rederiet på 12 millioner kroner. Design har Marin Design AS på Kolvereid i Nord-Trøndelag stått for. Skarsfjord erstatter fartøyet Ismåken, som i november 2015 ble totalskadd i brann mens det var under bygging ved Båt og Motorservice AS på Vikna. Rederiet har, i tillegg til Skarsfjord, fartøyet Meløyfjord med lengde på 37,4 meter som er bygget i 2011. Det innebærer at begge rederiets fartøyer er kjøpt som nybygg.

Rederiet Meløyfjord Fiskeriselskap har fått overlevert nybygget Skarsfjord fra Slipen Mek., og har nå to fartøyer i drift. Foto Meløyfjord Fiskeriselskap/Fiskeridirektoratet.

 

The post Nybygg fra Slipen Mek overlevert appeared first on Kystmagasinet.

Unikt og kompakt fiskefartøy levert fra Stadyard

$
0
0

Dette er en kombinert snurper/snurrevadbåt med hovedmålene 14,99 x 8 meter, innenfor lengdebegrensningen for båter under 15 meter (50 fot). Tuppen av baugen er leddet, for ikke å overskride 15 meters grensen når måling gjøres. Det er Seacon AS som har designet nybygget, som har fått betegnelsen SC 15, mens Stadyard AS på Raudeberg har stått for bygging, tilpasninger og romløsninger. Førstnevnte har jobbet med det nye designet i flere år, og underveis har det vært gjort flere modellforsøk for å optimalisere drivstofføkonomi innenfor dette lengdesegmentet. Prosjektet har vært støttet av Innovasjon Norge og Forskningsrådet, og det har vært et nært samarbeid med både reder og verft under siste del av prosessen.

En ny standard fiskefartøy

-T. A Senior er en ny standard fiskefartøy for 15-metringer. Det er en forholdsvis liten båt, men arbeidskrevende å bygge som følge av kompleksitet, liten plass og utstyr som skal om bord. Dette konkrete byggeprosjektet startet med at vi lagde et forprosjekt på båten for noen år siden, i tett dialog med Innovasjon Norge, og vi hadde i starten et annet rederi som var interessert i å bygge. Det ble imidlertid ikke tegnet noe kontrakt, og da det kom regelendringer for fartøy i denne klassen, gikk nevnte rederi fra prosjektet. Senere kom nåværende reder inn i bildet. Det sier Frode Kupen fra Seacon AS.

Vi bordet dette spesielle fartøyet noen få dager før overlevering (21.02), og vi pratet både med ovennevnte fra Seacon AS, reder Morten Ingebrigtsen fra Akkarfjord på Sørøya i Finnmark og med sentrale personer hos Stadyard, operativ leder og prosjektleder, Malvin Silden, økonomileder, Joakim Silden, og daglig leder, Agnar Lyng. Alle var tydelig stolte over det de hadde klart å skape, et unikt og topp utstyrt fiskefartøy som snart skulle kaste loss og sette kursen mot nord, først rett til hjemmehavnen i Akkarfjord for å ta om bord bruk, og videre derfra på torskefiske nord for Sørøya.

Man skulle ikke tro dette er bro og styreposisjon på en 50 fot stor båt. Foto: JK-Foto.

Gode HMS-løsninger

En ting er at båten virker mye større med en titt på utstyrsliste og romdeling, men vi ble enda mer imponert når vi så båten ved kai og ikke minst kom om bord. T. A Senior ser ut som en forminsket utgave av en stor kystsnurper, noe den i realiteten også er. Men det er bare så utrolig at man har fått plass til alt utstyret som er installert om bord, uten at det har gått ut over sikkerhet og komfort for mannskapet, eller mulighet til å bevege seg rundt om i båten for drift og service. Det finnes mange HMS-løsninger om bord med hensyn til wire, vinsjer og annet utstyr, og for å gjøre båten til en trygg arbeidsplass.

Nybygget er komplett utrustet for fiske med ringnot og snurrevad, med stor notbinge, nothaler, blokker, notlegger og annet nødvendig utstyr. På og under fordekket finnes vinsjer, en kraftig krane, stativ og rull for fiskepumpe og slange, silekasse og en stor fordelingstank på tvers av båten for fordeling til tre RSW-tanker og med et nedløp til sløyelinje. Båten har to Jutland sløyemaskiner og en Baader hodekappemaskin installert i fabrikken, og det er bra med plass for mannskapet til både å betjene maskinene og til å bevege seg rundt om i rommet.

Glimt fra litt av boområdene, med messe, lugar og gang/trapp. Det innvendige er dekorert med flotte bilder. Foto: JK-Foto.

Båt for levende fisk

T. A Senior er også utrustet for å kunne ta om bord og oppbevare levende fisk i tankene på til sammen 120 kubikk, og båten har ekstra store sirkulasjonspumper for kunne holde fisken i live og kvaliteten på fangsten på topp frem til levering. Rederen tror det er mulig å holde 15-20 tonn levende fisk i tankene. FrioNordica har levert RSW-anlegget, mens Stranda Prolog har stått for et 14-tommers vakuumanlegg. Ute på dekk finnes en 3-veis ventil (fordelingsventil), som gjør det enkelt å snu systemet fra for eksempel lossing til lasting.

Glimt fra en av lugarene.Foto: JK-Foto.

I startfasen vil nybygget ha et mannskap på fire personer, og fra høsten av trolig også en lærling (sønnen til rederen). Skipperlugaren, med eget bad/dusj ligger på hoveddekksnivå, i nærheten av en romslig messe med salong spisebord og stor flatskjerm, samt en åpen løsning til en godt utstyrt bysse. To romslige tomannslugarer ligger ett dekk lenger nede, med felles bad/dusj i eget rom. Nybygget har topp moderne utrustning for kommunikasjon, slik at det vil være enkelt for mannskapet å holde kontakten med familien i land via Internett fra lugarer eller messe.

En fornøyd og sentral gruppe personer fra verft og rederi samlet på fordekket av T. A Senior. Fra venstre: Prosjektleder Malvin Silden, reder Morten Ingebrigtsen, økonomileder Joakim Silden, daglig leder Agnar Lyng og Frode Kupen fra Seacon. Foto: Edmund Mongstad.

Kjempefornøyd reder

Skroget til T. A Senior er bygget ved et skrogverft i Stettin i Polen. Byggeprosessen startet i april i fjor, mens båten kom til Stadyard AS for utrustning i midten av september, 2,5 måneder forsinket. Utrustningen på Raudeberg har gått som planlagt, selv om det har vært en rekke utfordringer og hodebry underveis for byggerne, med hensyn til størrelse og mengde utstyr som skulle installeres. Men både reder, verft og designer er godt fornøyd med sluttresultatet. T. A Senior har gode sjø- og svingegenskaper, og under prøveturen ble det logget nesten 10 knops fart med full belastning på motoren.

-Dette er et godt prosjekt, og jeg er kjempefornøyd med verft, designer og alle løsninger om bord. Det er imponerende at det ble plass til alt RSW-utstyret i ett pumperom, og at vi fikk inn såpass store vinsjer. Jeg regner med at vi klarer å ta inn igjen tapte inntekter på forsinkelsen, på levering av levende fisk på vårparten, sier en smilende og blid reder og skipper Morten Ingebrigtsen (46), da vi var med han en runde rundt i nybygget. Den tidligere bilmekanikeren er opprinnelig er fra Hammerfest men bor og drifter fra Akkarfjord på Sørøya. Dette er hans fjerde båt siden starten i 1998, og det første nybygget.

Fabrikken om bord er utstyrt med to sløyemaskiner og en hodekappemaskin. Foto: JK-Foto.

Fornøyd med kvoter og pris

Båten har to torskekvoter og rettigheter på sei, makrell og sild (2 sildekvoter), som skal fiskes med ringnot. Han kan også fiske hyse og blåkveite. Rederen er fornøyd med kvoter, priser og utsikter til årlige inntekter. Med gamlebåten driftet de rundt seks måneder i året, mens de med nye T. A Senior vil være i drift rundt åtte måneder. De satser på levende fisk for å forlenge sesongen. Prislappen på nybygget er 35 millioner kroner, som er finansiert med tilskudd fra Innovasjon Norge på fire millioner, lån fra samme instans på 24 millioner, 500.000 i tilskudd fra Hammerfest kommune og egenkapital på 6,5 millioner. Rederen regner med å fiske rundt 1000 tonn i året, og nå en omsetning på rundt ni millioner.

Hovedmotoren består av en Yanmar på 830 hk. Båten er også utstyrt med to hjelpemotorer på henholdsvis 125 og 60 kW, av type Nogva/Deere. Maskinrommet er imponerende stort, og det er enkelt tilkomst til alle servicepunkter både på motorer og annet som trengs jevnlig ettersyn. Om bord finnes også stort omkledningsrom for mannskapet, med vask, skaprekke og vaskemaskin/tørketrommel. Det finnes også et våtrom i forkant av fabrikken, før man entrer resten av båten.

Dette er faktisk maskinrommet i en båt på 15 meter. Her er det rikelig med plass, også rundt hjelpemotorene på babord side av motorrommet. Motorpasser og en av mannskapet, Josef Olsen, illustrerer den store plassen ved å plassere seg i bakkant av hovedmotor. Foto: Edmund Mongstad.

Smarte tekniske detaljer

Videre finnes en rekke andre smarte tekniske detaljer som en samlestasjon for all hydraulikk og eget pumperom for RSW med alt som har med dette å gjøre samlet på ett sted. Fra dette rommet har man også tilkomst til svingere for sonar og ekkolodd. Broen er romslig og velutstyrt, med blant annet en Furuno FSV84 sonar, som gjør at skipperen kan følge fiskestimen på tre kilometers avstand, og få frem bilde både på storskjerm og kartmaskin.

Byggeverftet Stadyard AS, som har stått for all utrustning og som har designet plassering av utstyr og funnet løsninger for å få plass til alt, er godt fornøyd med det gjennomførte prosjektet. Det har vært mye blest rundt denne båten, og daglig leder Agnar Lyng håper det kan bli flere byggeoppdrag som dette. Har han også mange lovord å si om rederen, som han tror blir en god ambassadør for verftet.

Fra dekksområdet med kran, stativ og rull for fiskepumpe og slange, silekasse og en stor fordelingstank på tvers av båten for fordeling til tre RSW-tanker og med et nedløp til sløyelinje. Foto: Edmund Mongstad.

Bare gull som teller

Når det gjelder videre aktivitet ved bedriften, har de nylig fått oppdraget med utrustning av en kombinert garn/linebåt på 21×10 meter. Dette blir et fartøy som vil sette en ny standard når det gjelder kvalitet på fangsten. Fiskens kjernetemperatur vil være minus en grad bare 1,5 timer etter at den er halt over rekken. Rederi er Kenfish 2 på Averøy. Båten har dessuten utrolig bredde i forhold til lengde, og om bord blir det blant annet plass til et Mustad autolineanlegg på 43.000 krok.

Skroget ankommer Raudeberg for utrustning i november i år med overlevering sommeren 2018. Når det gjelder annen aktivitet frem til utrustningsjobben starter har de tradisjonelt reparasjons- og vedlikeholdsarbeid på ulike fartøy, samt ombygging og forlenginger. Ordrereserven ser bra ut, men foreløpig har de ikke halt i land flere nybyggingskontrakter enn den tidligere nevnte til Kenfish 2.

-Det skjer mye på nybyggingsfronten, og vi har vært nær signering av kontrakt flere ganger. Men i dette gamet teller ikke sølvmedalje, bare gull, sier daglig leder for Stadyard, Agnar Lyng til Kystmagasinet.

The post Unikt og kompakt fiskefartøy levert fra Stadyard appeared first on Kystmagasinet.

Effektiv notbåt levert fra Vestværftet

$
0
0

Fartøyet er bygget med stort fokus på sikkerhet for mannskapet. De tre doble nettromlene er plassert akter. Fangsten som tas ombord på styrbord side, og blir transportert på bånd fra mottakstank frem til der hvor den blir sløyd, vasket og sortert. Dette arbeidet foregår på hoveddekket, som er beskyttet av et vanntett shelterdekk, og gir derved både god sikkerhet og et behagelig arbeidsmiljø, tatt i betraktning at fartøyet skal operere i svært værharde områder.

Fra shelterdekket går fisken ned i lasterommet hvor kjølemaskineri og to ismaskiner, levert av Lemvig Maskin og Køl, sørger for at fangsten på inntil 1100 kasser oppbevares i korrekt temperatur.

Fartøyet er godt utstyrt med elektronikk for fiskeleiting og navigasjon, levert av Thyborøn Skibs Radio. Elektrisk installasjon er utført av Vest-El i Hvide Sande.

Hovedmotor på 785 hk

Fartøyets hovedmotor er en Caterpillar 3508 C, som yter 578 KW (785 hestekrefter) ved 1200 RPM. Reduksjonsgir er Mekanord 450 HS med reduksjon 6,47:1 med to PTO tilkoblet. Propellen er levert av Korsør CP og har en diameter på 2800 millimeter. I tillegg er fartøyet utstyrt med to hjelpemotorer av type Volvo Penta D7 som hver har en ytelse på 135 kva (184 hestekrefter).

Øverst: En stor og rommelig bysse er en del av en åpen løsning med messe i samme rom.

Nederst: Med ny båt får mannskapet flotte nye fasiliteter, som denne loungen.

Det er Thyborøn Skibs og Motor A/S som har levert både vinsjer, tromler og som har stått for hydraulisk installasjon på fartøyet. De har de siste årene levert hydraulisk fiskeutstyr til flertallet av de mange fartøyene som er levert fra Vestværftet. Lossekran og kraftblokkkran er levert av britiske Thistle Marine.

Hovedmotor er en Caterpillar med ytelse på 758 hestekrefter.

For skipper og reder Andrew Bremner vil den nye båten forvandle arbeidsdagen. Den erstatter et fartøy bygget i 1989, også kalt Boy Andrew. Gamlebåten var 26,5 meter lang, og ble solgt til nye eiere i Peterhead i Skottland i oktober, og blir nå rigget om til teinefiske etter krabbe. Det nye fartøyet har lugarplass til et mannskap på sju, og vil nok bli en ettertraktet arbeidsplass for rederiets ansatte. Rederiet har i tillegg fartøyet Opportune, som er 24 meter langt og bygget i 2000.

All sortering, sløying og vask av fisken foregår på hoveddekket, beskyttet av et tett shelterdekk. Arrangementet for håndtering av fangst er levert av nederlandske VCU.

Ledende fiskebåtværft

Med overleveringen av Boy Andrew har Vestværftet befestet sin posisjon som Nord-Europas ledende skipsbyggeri for fiskefartøyer i størrelsen 15 til rundt 38 meter. Verftet har en lang ordreliste, og utstyrer fartøyer ved andre verft og verksteder for å kunne tilfredsstille etterspørselen.

Blant ordrene er ett norsk fartøy, den kombinerte not- og snurrevadbåten Knut Olav på 34,85 meter, som skal leveres neste år. I tillegg vil det mest sannsynlig om kort tid bli kunngjort at det også skal bygges en ny reketråler for sørlandsrederiet Tempofisk.

Det er god plass på dekk selv om det er montert tre store splittromler. Thyborøn Skibs og Motor A/S har bygget og levert vinsjer og tromler, og installert alt annet hydraulisk utstyr. Boy Andrew vil være utstyrt med tre nøter.

 

 

The post Effektiv notbåt levert fra Vestværftet appeared first on Kystmagasinet.

Verdens største brønnbåt leveres fra Havyard

$
0
0

Brønnbåten blir 116 meter lang og 23 meter bred. Skipet som får navnet Ronja Storm får plass til 7.450 kubikkmeter vann i fisketankene, noe som er over dobbelt så mye som normalt store brønnbåter. I tillegg skal båten kunne ta med seg 5.000 kubikkmeter ferskvann.

Etter levering skal den inn på en ti-årskontrakt for oppdrettsselskapet Huon ved Tasmania utenfor Australia. Tasmania har knapphet på ferskvann både når det gjelder kvalitet og tilgjengelighet. Dette er løst ved at det nye Havyard-designet får utstyr som kan produsere nesten 17 millioner liter ferskvann per døgn.

Laksehospital

Ferskvannet blir brukt til «laksehospital». Fisken blir tatt opp av merdene og svømmer i ferskvann for å bekjempe den amøbiske gjellesykdomen AGD. På Tasmania skjer dette omtrent en gang i måneden. Med det gigantiske ferskvannanlegget og de enorme tankene, kan man ta fisken i en hel 240-meters merd og behandle samtidig.

-Det er en stor fordel og vil stresse fisken mindre. Det igjen gir både bedre kvalitet på fisken og kortere avbrekk i veksten for fisken, sier CEO i Sølvtrans, Roger Halsebakk.

Den store produksjonen av ferskvann i tillegg til renseanlegg som gjør at vannet kan brukes flere ganger, fører til at båten slipper å avbryte arbeidet og gå til land for å fylle nytt vann så ofte som andre båter må.

Laksen blir lastet opp i tanker med ferskvann der fisken får svømme rundt i cirka tre timer samtidig med at den kan bli transportert til en ny merd.

Ronja Storm blir dessuten utstyrt for fiskesortering, transport av slaktefisk og smolt samt at den utstyres for medisinering. Det er også lagt vekt på både stabilitet og redusert støy. Verdens største brønnbåt vil koste vel 500 millioner kroner.

-Vi tar ingen shortcuts når det gjelder utstyr til og transport av levende fisk. Etter 31 år i bransjen og som pionerer innen utvikling av brønnbåter, så vet vi hva som skal til.

Sentrale personer i prosjektet. Fra venste: Mariann Vågnes Reite, CFO Sølvtrans, Tor Ove Stenersen, utviklingssjef Sølvtrans, Roger Halsebakk, CEO Sølvtrans, Geir Johan Bakke CEO Havyard Group og Frank Edvard Vike, Sales Manager Havyard Design & Solutions.

Sprenger grenser

Sølvtrans og Havyard har arbeidet med prosjekt også tidligere, og denne gangen endte det med at Havyard Group fikk totalleveransen. Havyard Design & Solutions leverer design og engineering, Havyard Ship Technology skal utruste, Havyard Power & Systems skal levere dieselelektrisk maskineri og fremdriftssystem, automasjon og broløsning og MMC First Process leverer alt av fiskehåndteringsutstyr.

-Vi gleder oss over at våre erfaringer fra bygging av tidligere brønnbåter kan tas videre inn i dette prosjektet som sprenger grenser både når det gjelder størrelse og teknologi, sier Sales Manager Frank Edvard Vike og Senior Designer Kjetil Myren.

Sølvtrans drar nytte av at Havyard tilbyr en totalpakke der rederiet drar nytte av synergier og får en partner å forholde seg til.

-Vi ser fram til samarbeidet med Sølvtrans og ser på dette som en svært viktig kontrakt for Havyard Group, sier CEO i Havyard, Geir Johan Bakke.

-Kontrakten viser også at vi med to brønnbåter i porteføljen og den tredje under bygging er en ledende aktør både innen bygging av brønnbåter og som leverandør av utstyr til brønnbåtnæringen.

Sølvtrans tar med denne kontrakten steget fra å være en stor og viktig kunde for MMC First Process innen fiskehåndtering til å nå kjøpe et komplett fartøy fra Havyard. Roger Halsebakk sier de ser fram til samarbeidet og den ferdige båten.

-Vi valgte Havyard Group ut fra en totalvurdering der både pris og kvalitet var avgjørende. I tillegg kan Havyard vise til at de har bygd flere brønnbåter tidligere. Det er med på å gi trygghet for at Sølvtrans vil levere gode tjenester til vår samarbeidspartner Huon, der fiskevelferd har høyeste fokus.

The post Verdens største brønnbåt leveres fra Havyard appeared first on Kystmagasinet.

Abyss Aqua bestiller ny båt

$
0
0

Båten er utviklet i nært samarbeid med rederiet, og skreddersydd for servicearbeid og dykking for havbruksnæringen.

– Vi er svært takknemlige og glade for at Abyss Aqua kommer tilbake til oss etter at de har fått erfart egenskapene og kapasitetene til ”Fosna Triton”, sier salgssjef Stig Flem i Maritime Partner

Fartøyet er 15 meter langt, har en toppfart på 35 knop, er meget sjødyktig og utrustet med det beste som er å få av dykkerutstyr. ALUSAFE 1500 LDV er designet og bygget for å takle alle sjø- og værforhold, og kan rekke over store strekninger på kort tid.

– Med denne kontrakten tar vi et nytt og viktig steg innen havbruk. Dette er et relativt nytt satsingsområde for oss, men et markedssegment hvor vi har kunnet overføre kunnskap og erfaring bygd opp over mer enn 20 år, sier Stig Flem.

Rett kompetanse og utstyr

Abyss Aqua er en del av Abyss Group, og er et av landets største servicebåt-rederier for havbruk. Selskapet er en komplett leverandør av servicetjenester til næringen, inklusiv alle typer undervannsarbeid.

– Det er stor og tøff konkurranse i denne bransjen, men vi ser for oss fortsatt vekst. Det handler om å ta marked, og da må man ha rett kompetanse og rett utstyr, sier Øystein Kjønhaug, som er daglig leder i Abyss Aqua. Han forteller at de ble godt kjent med Maritime Partner under bygging av ”Fosna Triton”.

– Vi opplever Maritime Partner som veldig profesjonelle og løsningsorienterte, og vi jobber godt i lag. Derfor er vi ikke redde for å gjøre mer sammen med dem, og ser gjerne for oss flere båter etter hvert, sier Kjønhaug.

I særklasse

– ”Fosna Triton” har absolutt levert til forventningene. Båten er et offshorekonsept, og er faktisk i særklasse i forhold til det som lages av oppdrettsbåter i Norge i dag, sier Øystein Kjønhaug, og utdyper.

– Den er solid og sterkt bygg, et kvalitetsmessig godt produkt med velkjente og velprøvde komponenter. Med detaljert og god dokumentasjon er det enkelt for oss å finne ut av hvis det er noe på båten som skal fikses eller endres.

Enormt arbeidsområde

ALUSAFE 1500 LDV tilfredsstiller rederiets krav til arbeidsdykking og sikkerhet, og har gode fartsegenskaper. Den kan dekke et stort område med flere små og plutselige oppdrag i løpet av en dag, for eksempel ved en potensiell rømming fra et oppdrettsanlegg. Med gode bo-fasiliteter for overnatting og rekreasjon kan båten også dekke store områder langs kysten over lengre perioder. Abyss Aqua bekrefter at kundene deres er godt fornøyde med båten.

– Den har et enormt arbeidsområde selv i dårlig vær. Til tross for at båten bare er 15 meter lang er den maksimalt utnyttet, og alt er lagt til rette for å tilfredsstille det nye kravet om fire dykkere om bord.

– Mannskapet har en trygg arbeidsplass med trivelige fasiliteter og hensiktsmessig utrustning. Når en skal avslutte etter en lang og kald økt i vannet er det godt å komme opp i en båt med god plass og varme i dørken og innredningen, avslutter Øystein Kjønhaug i Abyss Aqua.

Klar for hav-oppdrett

Båttypen passer til inspeksjonsdykking på skrog og nøter, er tilpasset fremtidige anlegg for hav-oppdrett. I tillegg til gode skrog- og fartsegenskaper vil båten bli utrustet med avansert navigasjonsutstyr og dekksutrustning, som gjør at båten også kan bistå under serviceoppgaver som avlusning.

Nybygget er klassifisert av Sjøfartsdirektoratet for bruk i liten kystfart, det vil si at den kan gå utaskjærs og operere langs hele norskekysten.

Hoveddimensjoner:

Lengde over alt                      16,36 meter

Total bredde                          4,60 meter

Ant. passasjerer/mannskap   4/6

Fart                                      35 knop

Motor                                    Scania DI13

Vannjett                                Hamilton HJ364

Om Abyss Aqua

Abyss Aqua er en del av Abyss Group, et av Norges ledende selskaper innen oppdrettsservice og undervannsarbeid. Selskapet er totalleverandør av servicearbeid og undervannstjenester for havbruksnæringen. Abyss har en kompetent stab av fast ansatte sjøfolk, servicearbeidere, arbeidsdykkere og ROV-piloter,  samt et av landets største flåter av arbeidsbåter i alle størrelser. Selskapet tar på seg både store og små prosjekter. Helse-, Miljø- og Sikkerhet (HMS) og kvalitetsstyring er sentralt for all virksomhet, og selskapet er sertifisert for undervannsinspeksjoner av DNVGL og flere andre klasseselskaper.

Om Maritime Partner

Maritime Partner ble etablert i 1994, og er en ledende aktør innen hurtiggående arbeidsbåter, rednings- og patruljebåter. Selskapet har i dag over 60 medarbeidere fordelt på moderne lokaler i Ålesund og Singapore. I samarbeid med et nettverk av agenter, salgs- og servicepersonale over hele verden leverer selskapet et bredt utvalg båter som går under mottoet ”Improving safety at sea”. De varierer i størrelser fra fem til 25 meter og kan skreddersys til alle mulige formål. Maritime Partner har levert mer enn 2000 båter til norske og internasjonale kunder.

 

The post Abyss Aqua bestiller ny båt appeared first on Kystmagasinet.

Bygger verdens første kombinerte line-, trål- og teinefartøy

$
0
0

Fiskefartøyet blir sannsynligvis det eneste større fartøy i verden som er rigget for å kunne veksle mellom fiske med line, trål og teiner. Ifølge Skipskompetanse skal fartøyet være utstyrt slik at det kan veksle mellom de ulike redskapstypene på en og samme tur.

Fremdriftssystemet vil være et hybrid fremdriftssystem. Det skal også settes også av plass til en evntuell fremtidig batteriinstallasjon.

Australsk fiskeflåte har når det kommer til større fartøyer stort sett bestått av brukt tonnasje. Men nå satser det australske selskapet Austral Fisheries på et nybygg som er gitt navnet Cape Akona. Fartøyet er designet av Skipskompetanse AS og skal bygges ved Båtbygg AS i Måløy.

Det 66,9 meter lange fartøyet har fått typebetegnelsen SK-4260. Det vil ha en lastekapasitet på 1200 kubikkmeter og lugarkapsitet til et mannskap på førti personer. Etter det Kystmagasinet erfarer skal fartøyet blant annet brukes til fiske etter patagonsk tannfisk ved Antarktis. Austral Fisheries er en av verdens største aktører i dette fiskeriet.
Selskapet er også store innen reketråling. Men mye av reketrålingen foregår med relativt små fartøyer.

Baatbygg har en lang historie sammen med Austral Fisheries i tidligere ombyggings prosjekter, og var et naturlig valg når de skulle bygge nytt fartøy.

Cape Akona skal etter planen leveres fra verftet i april 2020.

Båten som vil ha en lagringskapasitet på 1200 m3 skal rigges for både trål -, line – og teinefiske, med en lugarkapasitet til 40 personer. Fartøyet utstyres med elektrisk trålvinsj, SCR-teknologi i tråd med IMOs Tier III krav.

David Carter, administrerende direktør i Austral Fisheries forteller i pressemeldingen at verftet på Raudeberg var et enkelt valg. De har opplevd et godt samarbeid på ombygginger de siste åtte årene.

The post Bygger verdens første kombinerte line-, trål- og teinefartøy appeared first on Kystmagasinet.

Verdens største snurper/tråler på vei hjem

$
0
0

Med lengde på hele 90 meter og bredde på 18 meter, er den kombinerte tråleren og snurperen mest sannsynlig verdens største fartøy av denne type. Snart ryker nok mange rekorder hva gjelder største fangst av ulike pelagiske fiskeslag når nye Gitte Henning kommer i fiske. Det er ikke til å legge skjul på at det i en viss tid har vært en viss stolthet hos rederiet Ruth som med fartøyet med samme navn har kunnet skilte med rekordstore fangster.

Les også:
Bygger 90,5 meter lang pelagisk båt

Gitte Henning er designet av Salt Ship Design og bygget ved Kleven i Norge. Reder er danske Henning Kjeldsen som har tilholdssted i Skagen. Det blir stor festivitas i Skagen når fartøyet døpes på lørdag.

Les også:
Leverte makrell for 630 millioner kroner

I tillegg til mulighet for å se seg omkring i Gitte Henning, blir det også mulighet til å se seg rundt på to andre av Kjeldsen sine fartøyer, Lasse en 17 meter tråler bygget ved Vestværftet i 2016 og den 32 meter lange not og snurrevadbåten Frida Amalie levert av Kynde og Toft i Thyborøn i fjor.

Vi gratulerer med nybygget. Kystmagasinet kommer tilbake med en stor og omfattende billedreportasje fra fartøyet både på nett og i vårt papirmagasin.

Bestill abonnement nå og få en kopi av magasinet når det kommer ut med artikkel om Gitte Henning og flere andre nybygg.

Bestill herAbonner her

The post Verdens største snurper/tråler på vei hjem appeared first on Kystmagasinet.


Slik ser Gitte Henning ut – se bildene!

$
0
0

Gitte Henning seiler nå langs Jæren, og er ved Egersund om kort tid. Her har vi satt sammen en omfattende bildeserie av den praktfulle fiskebåten. Et fantastisk maskinrom med to hovedmotorer, solarium (!) og en svært spennende notkran. Se bildene!!!

Skroget til bygget ved verftet Christ i Gdynia i Polen. Kjølstrekking startet 7.09 2016. Skrog til Kleven 10.10 2017. Veldig kompleks båt. Gitte Henning var kraftig forsinket fra skrogverftet og Kleven klarte ikke å ta igjen denne tiden. Men utrustningstiden ved Kleven har vært normal for en så kompleks båt, opplyser verftet.

Gitte Henning har to hovedmotorer. En MAK med ytelse på 3.300 kW og en med ytelse på 4.400 kW. Disse er koblet til felles gir. I forkant av hovedmotorene er det to akselgeneratorer med direkte uttak. Gitte Henning har konvensjonell fremdrift men er likevel miljøvennlig. Fartøyet kanfor eksempel kjøre en akselgeneratormodus og en motor, eller bare en motor. Det er også to hjelpemotorer med ytelse på henholdsvis 1.700 kW og 1.400 kW akter, samt et et havneaggregat under bakken.

Spennende er også en helt ny type notkran fra Karm. Plassert på trålgalge og kan også brukes som fiskepumpekran.

Styrhuset er eksepsjonelt godt utstyrt med blant annet seks stykk 55 tommers skjermer. Til glede for mannskapet er det både solarium og trimrom og 12 velutstyrte enkeltlugarer med TV på hver.

Nyt bildene som er forbeholdt våre abonnenter. Det kommer mer i neste utgave av vårt blad Kystmagasinet.

Les mer om Gitte Henning:

The post Slik ser Gitte Henning ut – se bildene! appeared first on Kystmagasinet.

Gitte Henning ankommer straks et feststemt Skagen

$
0
0

Danmarks fiskeflåte sitt nye flaggskip ankom Hirtshals litt før åtte i morges for å ta om bord passasjerer som ville følge skipet på den siste delen av seilasen til Skagen. Også i Hirtshals vekket skipet oppsikt med mange fremmøtte på kai, og mange som sto ved innseilingen for å fotografere skipet.

Skipets eier, Henning Kjeldsen forteller til Kystmagasinet at de etter anløp til Egersund i går ettermiddag for å bunkre, bare har seilt med rundt åtte knop for å ankomme til planlagt tid. I firetiden i morges ble farten økt til rundt 13 knop.

– Vi har seilt med rett under 18 knop. Men fartøyet vil normalt seile med en fart på rundt 13 knop. Til dette trenger vi bare den minste hovedmaskinen i drift, forteller Henning. Fartøyet har to hovedmotorer koblet til samme gir. En MAK med ytelse på 3.300 kW og en med ytelse på 4.400 kW.

HER ER MANGE BILDER FRA DET FLOTTE SKIPET:

I ulike nettforum og Facebookgrupper har det skapt litt debatt om Gitte Henning er verdens største kombinerte snurper og pelagiske tråker. Både ex.Libas som er 94 meter og 144 meter lange ex. Atlantic Dawn blir nevnt som større. Det er nok ikke tvil om at skrogformen til Gitte Henning, som for øvrig laster 3700 tonn, gjør fartøyet større enn Libas, men ikke lengre.

Atlantic Dawn, som nå er nederlandsk og heter Annelies Ilena, brukte ifølge tidligere mannskapsmedlem sin not et par ganger, før den etter mindre enn tre år ble tatt i land. Andre påpeker at Atlantic Dawn var en fabrikktråler, mens Gitte Henning er en RSW-båt og derved svært vanskelig å sammenligne.

Uansett tyder mye på at Gitte Henning ikke bare er Danmarks største fiskefartøy, men også verdens største RSW-fartøy som fisker med ringnot og pelagisk trål.

Henning forteller til Kystmagasinet at han regner med å være i fiske om en ukes tid. Det gjenstår litt papirarbeid, og så bærer det på havet for å fiske rundt 10.000 tonn tobis.

The post Gitte Henning ankommer straks et feststemt Skagen appeared first on Kystmagasinet.

55 millioner kroner for 35 meter båt

$
0
0

Kystmagasinet.no kunne i midten av April fortelle at Nesefisk AS på Båly i Lindesnes, som eier fartøyet Nesejent,a hadde bestilt ny garnbåt ved Vestværftet A/S i Hvide Sande. Den gang oppga vi prisen til femti millioner kroner.

Dette blir en av Sørlandets dyreste og mest velutstyrte båter når den etter planen skal overleveres i mars 2020. Den eksakte lengden blir 35,2 meter (Loa.) med en bredde 8,70 meter. Den skal utrustes for en besetning på 10.

En gjennomgang av salgskontrakten viser at den driftige sørlandsfiskeren August Fjeldskår investerer enda mer. Kontraktsprisen er fem millioner høyere enn en antakelig noe beskjeden Fjeldskår oppga til pressen i april. Men hva den endelige prisen blir, kommer helt an på hvordan Fjeldskår har sikret seg mot valutasvingninger eller ikke. Mye tyder på at styrking av norske kroner vil senke prisen. Kanskje med millionbeløp.

Bestiller sin tredje båt ved Vestværftet

Hva dette fartøyet til slutt virkelig koster vil nok påvirkes av endringer i forholdet mellom norske og danske kroner. Prisen er i kontrakten 43,3 millioner kroner. Men siden betaling er fordelt på fem rater. De to siste ratene er hver på 30 prosent av kontraktspris. Den ene raten betales seks uker etter at skroget er ankommet Hvide Sande, og den siste ved skipets avlevering.

Med stigende råoljepriser er det ifølge mange valutaeksperter mye som taler for at norske kroner skal styrkes mot euro og derved også danske kroner fremover.

15. mars når kontrakt ble inngått var kursen på danske kroner 1,27 mot norske. Når dette skrives er den 1,28. Det er langt frem til levering. Kursen nådde en topp på cirka 1,33 danske kroner til en norsk krone ved årsskiftet. Nå er trenden i riktig retning for Fjeldskår. Båten blir hele 338.000 kroner rimeligere for hvert øre danske kroner svekkes mot norske kroner.

Dette er en av Norges mest effektive garnbåter

The post 55 millioner kroner for 35 meter båt appeared first on Kystmagasinet.

Rolls Royce Marine: Prestfjord trolig verdens mest avanserte fiskebåt

$
0
0

– Vi er over gjennomsnittet opptatt av teknologi i Prestfjord, og gleder oss til å få nok en superbåt inn i flåten, sier reder Knut Roald Holmøy.

Rederiet Prestfjord fra Sortland i Vesterålen har bestilt en ny og fremtidsrettet tråler utviklet av Rolls-Royce Marine. – Dette blir trolig verdens mest avanserte fiskebåt, spesielt med tanke på miljø og effektiv bruk av energi, sier Monrad Hide, VP Sales i Rolls-Royce.

– Vi er opptatt av kontinuerlig utvikling, og sørge for at flåten vår til enhver tid er så effektiv som mulig – både med tanke på miljø og fangst, sier Knut Roald Holmøy, administrerende direktør i Prestfjord AS.

Den nye tråleren har typebetegnelsen NVC 372 og er arrangert for bunntrål og pelagisk trål i arktiske farvann, og skal fiske etter både hvitfisk og reker. I tillegg til design, skal Rolls-Royce lever en omfattende utstyrspakke. Gondan Shipyard i Spania skal bygge tråleren, med levering i 2020. Fartøyet blir det fjerde i rekken som Prestfjord får levert med Rolls-Royce-design. Det første, tråleren Sunderøy, ble levert fra det samme verftet i 2004.

I over 20 år har rederiet vært en pådriver for ny teknologi for hele fiskerinæringen, målet er alltid optimal utnyttelse av energi. Designet av den nye tråleren bygger videre på rederiets og mannskapets erfaringer med tidligere innovative løsninger.

Utstyres med batterihybrid-system
– Prestfjord har alltid ønsket å utnytte mulighetene som ligger i ny teknologi fra Rolls-Royce. Flere ganger har de vært den første bestilleren av det siste vi har utviklet, og vi har fått lov til å høste av deres erfaringer. Denne nye tråleren vil være først i bransjen med Rolls-Royce siste batteri-hybridsystem, i kombinasjon med nyeste innen vinsjer, propulsjon og teknologi for energiovervåkning, sier Monrad Hide i Rolls-Royce Marine.

Tråleren er ca. 77 meter lang og har innredning for 29 personer, og det er lagt mye arbeid i å få sikre arbeidsområder. Innredningen – styrehus, messe, dagrom og lugarer er av høy standard. På det nye fartøyet vil alt av restråstoff bli tatt vare på.

Over gjennomsnittet opptatt av teknologi
– Vi er over gjennomsnittet opptatt av teknologi i Prestfjord, og gleder oss til å få nok en superbåt inn i flåten, sier Knut Roald Holmøy.
Rolls-Royce skal blant annet levere skipsdesign, et batterisystem som regulerer for endringer i last og som er integrert i et hybrid fremdriftssystem. Sentralt i systemet er Hybrid Shaft Generator (HSG) som bidrar til reduserte utslipp. Det betyr at tråleren kan skifte mellom å operere diesel-elektrisk, diesel-mekanisk eller med en kombinasjon av begge. HSG-systemet vil operere i samspill med den nyeste Bergen B33:45 hovedmotor samt hjelpemotor, og Promas integrert ror- og propellsystem. Fartøyet får også permanent magnet (PM) trålvinsjer, dette er elektriske drevne vinsjer som gir svært dynamiske egenskaper for aktivt fiske.

– Rolls-Royce har cirka 50 000 ansatte i 50 land. Det britisk-eide konsernet er en verdensledende leverandør av løsninger som gir drivkraft – på land, sjø og i luft. Virksomheten har fire divisjoner: Aerospace, Power Systems, Defence og Commercial Marine.
– I Norge er det omlag 2 300 Rolls-Royce ansatte, hvorav 1 600 i Rolls-Royce Marine AS, mens cirka 700 er ansatt i Bergen Engines AS.
– Rolls-Royce Marine er en verdensledende leverandør av skipsdesign, skipsteknologi og skipsutstyr. Cirka 25 000 fartøy verden over seiler med utstyr eller design fra Rolls-Royce. Det er ulike typer offshorefartøy, fartøy i kyst- og nærskipstrafikk, fiskefartøy, passasjerskip, forsknings- og kystvaktskip, skriver Rolls Royce Marine i pressemeldingen.

The post Rolls Royce Marine: Prestfjord trolig verdens mest avanserte fiskebåt appeared first on Kystmagasinet.

Bygger garnbåt til nesten 12 millioner

$
0
0

Rederiet Vestri Fisk AS på Leknes i Lofoten har inngått avtale med Skogsøy Båt AS om bygging av en fiskebåt med lenge 10,99 meter og bredde på fem meter til en pris av 11,8 millioner kroner.

Mye utstyr fra Nogva
Det nye fartøyet vil bli utstyrt med en Scania D13 hovedmotor med ytelse på 400 hk ved 1800 rpm. Den vil være koblet til et Nogva reduksjonsgir med PTO. Den vridbare propellen som også leveres av Nogva vil ha den diameter på 1350 millimeter.

I tillegg til PTO på reduksjonsgiret blir båten utstyrt med en Volvo D2-T5 hjelpemotor med generator med ytelse på 22,5 kW.
Den nye båten får også en Sleipner baugpropell med ytelse på 50 hestekrefter.

Fartøyet skal brukes til fiske med garn og vil bli utstyrt med en Lormek garnhaler med 1200 kilos pull og garngreier fra Rapp.
Overlevering planlagt til desember neste år.

Artikler om andre Skogsøybåter:

Skifter ut nesten ny sjark

Ny stabil fiskebåtNesten splitter ny 15-metring solgt<a

Rekordstor båt i aluminium

Solid og romslig fiskebåt

Hektiske dager for tradisjonsrik båtbygger

Vestri Fisk AS som er registrert på Leknes i Vestvågøy, eies av Ronny Arve Hardy og Vareid AS med henholdsvis 53 og 47 prosent. Kvoter tilhørende fartøyet Jan-Kåre fiskes inntil nybygget er levert av fartøyet Vestri tilhørende samme rederi.

The post Bygger garnbåt til nesten 12 millioner appeared first on Kystmagasinet.

Viewing all 148 articles
Browse latest View live